Bahan-bahan nya :
- 800 gram daging
- 5 sudu biji ketumbar - kisar
- 4 ulas bawang putih - dihiris halus
- 1 sudu besar lada hitam - dikisar/ditumbuk
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam
- butter - untuk menumis
- Bahan-bahan untuk sos :
- Serbuk cili thai
- Gula kabung atau somtam
- 2 sudu beras digoreng atau disangai di kisar halus
- 2 sudu jus limau nipis
- 3 sudu air asam jawa
- Kicap sotong atau sos ikan
- 3 ulas bawang merah - hiris nipis
- Daun ketumbar dan daun bawang
Cara-cara nya :
- Gaul daging dengan bahan 2, 4, 5, 6 sampai 6 kecuali bawang putih. Kemudian perap selama 30 minit atau 2 jam
- Campurkan semua bahan-bahan sos dalam satu bekas dan gaul rata
- Panas kan kuali kemudian masuk kan 2 sudu butter
- Masukkan hirisan halus bawang putih dan tumis sehingga naik bau
- Selepas itu, masukkan daging yang diperap tadi. Kacau-kacau rata sehingga daging kelihatan separuh masak
- Tuangkan pula bahan untuk sos yang sudah dicampurkan tadi dan gaul rata supaya tidak hangit
- Masakkan seketika
- Bila daging sudap kelihatan "well done" , tutup kan api
- Siap dan sedia untuk dihidang
Selamat
mencuba dan jangan lupa untuk like page FB kami di Resepi Malaya turun-temurun
0 Response to "Resepi Daging Goreng cara Thai yang Lazat"
Post a Comment