gambar carian google |
- Setengah kg daging kambing
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 20 biji cili api
- 3 biji bawang merah
- 2 inci halia
- 2 cawan air
- 2 batang serai - Diketuk
- 3 keping asam gelugur
- 2 biji tomato muda - Dipotong 4
- 2 helai daun kunyit
- 2 cawan santan pekat
- Garam
- Semua cili api, bawang merah dan halia dikisar bersama dengan air
- Potong kecil daging kambing. Basuh kemudian toskan
- Gaulkan dengan serbuk kunyit
- Masukkan daging, bahan yang dikisar, serai, dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan daging lembut
- Masukkan asam gelugur, tomato, daun kunyit, dan santan pekat
- Kacau supaya tidak pecah minyak
- Apabila sudah mendidih, masukkan sedikit garam
- Siap dan sedia untuk dihidang
Sangat mudah untuk disediakan dan sedap dimakan bersama nasi putih. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Kambing Masak Lemak Cili Api"
Post a Comment