Resepi Keropok Lekor Inti Cheese yang Viral

keropok lekor atau sosej ikan adalah snek ikan tradisional Melayu yang berasal dari Terengganu, Malaysia. Ia diperbuat dari tepung ikan dan sagu dicampurkan dengan garam dan gula. Perkataan lekor berasal dari perkataan Melayu Terengganu yang bermaksud "menggulung". Sinonim dengan cara pembuatan keropok lekor ini. Pada post kali ini kita akan gubah sedikit keropok lekor tradisional dengan menambah keju kedalam nya. Rasa nya pon sangat memuaskan hati. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan keropok lekor berintikan cheese ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :
  1. 500 gram isi ikan - kisar halus
  2. 230 gram tepung sagu
  3. 20 gram tepung jagung
  4. 2 sudu besar garam
  5. 1 sudu besar gula 
  6. Air
  7. Cheese
  8. Minyak masak
Cara-cara penyediannya :
  1. Campurkan tepung sagu dan tepung jagung dalam satu bekas dan gaul rata
  2. Masukkan gula ke dalam isi ikan dan gaul sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sehingga rata
  3. Tuang sedikit air, kemudian masukkan tepung yang sudah digaul tadi sedikit demi sedikit dan gaul rata kedalam bekas isi ikan
  4. Campurkan air secukupnya dalam bancuhan sehingga semua bahan sebati dan menjadi doh
  5. Siap doh, rehatkan dalam 5 minit dan terus gulung dengan meletakan cheese ditengah-tengah
  6. Selesai bentuk keropok lekor, boleh lah goreng keropok lekor tersebut atau rebus
  7. Siap dan boleh dihidang
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Keropok Lekor Inti Cheese yang Viral"

Post a Comment