Bahan-bahan : Untuk memasak Nasi Kuning
- 500 gram Beras - bersihkan dan toskan airnya
- 400 ml Santan - sederhana pekat / cair
- 1 sudu kecil Serbuk kunyit
- 3 cm Halia - di ketuk @ di hiris
- 3 biji Bawang Putih - di hiris
- 1 helai Daun Pandan - di simpul
- Garam secukupnya
Cara-cara untuk memasak Nasi Kuning
- Tuangkan santan ke dalam periuk nasi bersama serbuk kunyit, halia dan bawang putih serta daun pandan.
- Kemudian masukkan beras dan garam dan kacau.
- Tunggu nasi masak dan gemburkan.
- Bila nasi kuning sudah masak, boleh la dihidangkan dengan sambal ikan tongkol.
Bahan-bahan : Untuk menyediakan Sambal Ikan Tongkol
- 6 keping Ikan Tongkol
- 1 sudu kecil Serbuk Kunyit
- 2 batang Serai - diketuk
- 2 keping Asam Gelugur @ pati asam jawa*secukupnya
- 3/4 cawan air - * tambah sedikit air sekiranya ia kering
- Minyak masak secukupnya
- Gula dan Garam *secukupnya
Bahan-bahan untuk dikisar:
- 20 tangkai Cili kering
- 5 biji Bawang Putih
- 7 biji Bawang Merah
- 1.5cm Belacan
Cara-cara untuk memasak Sambal Tongkol
- Lumurkan ikan tongkol dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga Ikan masak dan garing. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
- Masukkan asam keping dan serai. Jika terlalu garing boleh tambah sedikit air. Masak hingga pekat.
- Masukkan garam dan gula / perasa lain secukupnya.
- Masukkan ikan tongkol yang telah di goreng tadi gaul sebati dan biarkan seketika.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi kuning.
0 Response to "Resepi : Untuk Sarapan Pagi Nasi Kuning Sabah & Sambal Ikan Tongkol"
Post a Comment