Bahan-bahan yang diperlukan dan Cara-caranya penyediaanya seperti dibawah:
Bahan A ( Inti)
- 160 gram Kacang Tanah * digoreng sangai dan dikisar
- 60 gram Gula Pasir
- Sedikit air
- 170 gram Mentega
- 60 gram Gula Halus
- 2 biji Kuning Telur
- 1 sudu kecil Esen Pisang
- 1 sudu kecil Esen Vanila
- # Campurkan kesemua bahan-bahan dan putarkan menggunakan mixer
- 300 gram Tepung Gandum
- 20 gram Tepung Jagung
- 20 gram Susu Tepung
- Campurkan semua bahan-bahan B, dan ayakkan.
- Setelah itu, masukkan ke dalam Bahan A dan putarkan
- Kemudian, Uli sampai menjadi Doh.
- Kalau nak doh sama besar - timbang doh 10 - 15 gram
- Masukkan inti Kacang Tanah yang dicampur dengan Gula pasir
- Bentukkan Doh menjadi seperti pisang
- Bakar pada suhu 170° selama 30 minit
- Coklat Masakan Putih
- Pewarna Lemon Yellow
- Coklat Masakan ( Dark Chocolate)
- Masak coklat masakan putih menggunakan cara double boil
- titikkan beberapa titis pewarna lemon yellow.
- kacau sehingga sebati
- celupkan biskut ke dalam coklat
- Apabila coklat keras, sapukan dark coklat seperti gambar.
- Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi : Banana Cookies 2019"
Post a Comment