Bahan-bahan nya :
- Sebijik nangka muda size kecil (rebus hingga 3/4 empuk, tambahkan garam dlm rebusan)
- Seekor ayam - dicincang kecil
- Cili padi - diblend
- Halia seinci - diblend
- 2 biji Bawang besar - diblend
- 5 ke 6 ulas Bawang putih - diblend
- Sedikit kunyit basah/ serbuk kunyit - diblend
- Serai 2 batang - dititik
- Asam keping 2 keping
- Santan kelapa segar 1 biji
- Sekotak santan kara
- Panaskan sedikit minyak utuk menumis, masukkan serai kemudian terus masukkan bahan yang sudah di blend
- Tumis hingga bahan tadi pecah minyak dan air lada tadi kering hingga menjadi seperti pes
- Kemudian masukkan ayam yang sudah dicincang kecil, gaulkan ayam dan bahan tumis sehingga sebati
- Tambah sedikit air, dan masukkan asam keping
- Biarkan hingga ayam masak
- Bila ayam sudah masak, baru masukkan santan yang diperah dari kelapa tadi. Lebih kan air untuk mendapatkan kuah,
- Santan sudah didih, masukkan nangka dan gaul hingga sekata. Akhir sekali baru tuangkan santan kotak
- Pastikan sentiasa di kacau agar santan tidak pecah
- Masak lagi dalam 10 minit, hingga betul-betul sebati semuanya
- Siap!
Masak lemak ni tak sedap makan terus lepas siap, kerana nangka belum menyerap rasa lagi. Biarkan dalam 20 ke 30 minit sebelum dihidangkan bersama lauk lain dan nasi putih panas-panas. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Nangka Muda Masak Lemak Cili Api"
Post a Comment