Resepi Kuih Tradisional : Puteri Ayu


Bahan-bahan yang diperlukan :-

Bahagian warna hijau

  • 6 biji Telur
  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 1 cawan Santan Pekat *dikisar bersama 6helai daun pandan
  • 1 cawan Gula
  • 1 sudu besar Ovelet
  • 1 sudu kecil Serbuk Penaik
  • Pewarna hijau


Bahagian warna putih

  • 1biji Kelapa Parut
  • 1sudu besar Tepung Ubi 
  • Garam *secukupnya
  • Minyak Masak *secukupnya untuk sapuan pada acuan 


Cara-cara untuk menyediakannya :-

Bahagian warna hijau

  1. Pertama, pukul Telur bersama Gula serta Ovelet sehingga kembang dan gebu 
  2. Kemudian, masukkan santan yang dikisar bersama daun pandan ke dalam adunan. Pukul hingga berbuih. Jangan lupa titiskan beberapa titik pewarna hijau. 
  3. Sementara itu, Ayak Tepung Gandum bersama Serbuk Penaik.
  4. Setelah, campurkan tepung kedalam adunan yang pertama tadi. 
  5. Gaulkan sehingga sebati. 


Bahagian warna putih (kelapa)

  1. Pertama, kepala parut dicampurkan bersama 1 sudu besar Tepung Ubi dan secubit garam, 
  2. Gaulkan sehingga sekata dan sebati. 
  3. Oleskan ( Sapukan) sedikit minyak pada bekas acuan sebelum meletakkan kelapa. 
  4. Kemudian, masukkan campuran kelapa parut tadi pada bekas acuan , pastikan ditekan menjadi padat. 
  5. Setelah selesai lapisan putih, baru lah tuangkan aduan warna hijau tadi 
  6. Kemudian, kukus adunan diantara 6-8 minit dengan api yang besar.
  7. Siap, dan selamat mencuba. 

0 Response to "Resepi Kuih Tradisional : Puteri Ayu "

Post a Comment