Bahan-bahan yang diperlukan :-
Bahagian warna hijau
- 6 biji Telur
- 2 cawan Tepung Gandum
- 1 cawan Santan Pekat *dikisar bersama 6helai daun pandan
- 1 cawan Gula
- 1 sudu besar Ovelet
- 1 sudu kecil Serbuk Penaik
- Pewarna hijau
Bahagian warna putih
- 1biji Kelapa Parut
- 1sudu besar Tepung Ubi
- Garam *secukupnya
- Minyak Masak *secukupnya untuk sapuan pada acuan
Cara-cara untuk menyediakannya :-
Bahagian warna hijau
- Pertama, pukul Telur bersama Gula serta Ovelet sehingga kembang dan gebu
- Kemudian, masukkan santan yang dikisar bersama daun pandan ke dalam adunan. Pukul hingga berbuih. Jangan lupa titiskan beberapa titik pewarna hijau.
- Sementara itu, Ayak Tepung Gandum bersama Serbuk Penaik.
- Setelah, campurkan tepung kedalam adunan yang pertama tadi.
- Gaulkan sehingga sebati.
Bahagian warna putih (kelapa)
- Pertama, kepala parut dicampurkan bersama 1 sudu besar Tepung Ubi dan secubit garam,
- Gaulkan sehingga sekata dan sebati.
- Oleskan ( Sapukan) sedikit minyak pada bekas acuan sebelum meletakkan kelapa.
- Kemudian, masukkan campuran kelapa parut tadi pada bekas acuan , pastikan ditekan menjadi padat.
- Setelah selesai lapisan putih, baru lah tuangkan aduan warna hijau tadi
- Kemudian, kukus adunan diantara 6-8 minit dengan api yang besar.
- Siap, dan selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Kuih Tradisional : Puteri Ayu "
Post a Comment