Bahan-bahan yang diperlukan :
Bahan Utama
- 1 ekor Ayam *dibersihkan dan dipotong 28 bahagian
Bahan-bahan yang lain
- 4 sekawan ( Kulit Kayu Manis / Bunga Lawang / Bunga Cengkih & Buah Pelaga)
- 2 batang Serai *dititik
- 1 kotak Santan (200ml)
- Air (100ml)
- 1 sudu besar Kerisik
- 2 inci Gula Melaka
- 1-2 Asam Keping
- 1-2 Daun Kunyit
- 4 helai Daun Limau Purut
- Garam * secukup rasa
- Minyak Masak
Bahan-bahan untuk Dikisar
- 1 biji Bawang Merah Besar
- 5 ulas Bawang Putih
- 2 inci Kunyit Hidup
- 1 inci Halia
- 1 inci Lengkuas
- 15-20 biji Cili Api * ikut tahap kepedasan masing-masing
- 2 biji Cili Merah
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Pertama, Kisar bahan-bahan yang perlu dikisar
- Kemudian, panaskan minyak dan tumis rempah ratus 4sekawan seketika.
- Kemudian, masukkan bahan yang dikisar tadi,tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai, setelah agak pecah minyak.
- Masukkan Ayam dan gaul seketika.
- Masukkan Santan, Kerisik dan Air, Biarkan ia mendidih
- Tambahkan Garam secukup rasa, serta masukkan Asam Keping
- Gaul sekata dan taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
- Biarkan dalam 3-5minit dan boleh matikan api dapur.
- Siap dan Sedia dihidangkan.
0 Response to "Resepi Minang : Rendang Ayam Cili Api"
Post a Comment