Bahan-bahan yang diperlukan :-
- Seikat Sayur Pucuk Paku
- 5-10 biji Cili Api
- 2 ulas Bawang Putih
- 4-5 ulas Bawang Merah
- 1 inci Kunyit Hidup
- Sejemput Ikan Bilis *direndam seketika
- Air *secukupnya
- Minyak Masak
- Garam & Gula *secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Pertama, masukkan Cili Api, Bawang Putih, Bawang Merah, Ikan Bilis serta Kunyit Hidup kedalam lesung tumbuk, tumbuk sampai separa lumat.
- Kemudian, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sebentar tadi sehingga kekuningan dan garing sedikit.
- Masukkan sayur pucuk paku , gaul rata.
- Masukkan sedikit air , agar ia berkuah sedikit.
- Biarkan 3-5 minit, taburkan garam dan gula secukup rasa.
- Gaul sekata sekali lagi dan boleh padamkan air dapur.
- Siap.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 Response to "Resepi Tumis Sayur Pucuk Paku "
Post a Comment