Resepi Tom Yam Putih Campur Thailand made

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek. Tapi tom yam putih ini diperbuat daripada apa?. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan tom yam putih ini.


Bahan-bahan nya :
  1. Dada ayam - Potong dadu
  2. 5 batang serai - dititik
  3. 3 biji bawang besar - dipotong 8
  4. 3 ulas bawang putih - diketuk
  5. 1 Setengah inci lengkuas - diketuk
  6. Cili padi - dititik
  7. Jus limau nipis
  8. 5 helai daun limau purut - disiat
  9. 1 liter air rebusan ayam
  10. Sotong basah
  11. Udang basah
  12. 2 paket cendawan tiram - disiat
  13. 1 paket putik jagung - Dipotong
  14. 1 batang lobak merah - dipotong
  15. 1 genggam brokoli - dipotong
  16. 1 genggam bunga kobis - dipotong
  17. 2 biji tomato saiz besar - belah 4
  18. Daun ketumbar - dihiris
  19. Garam
  20. Gula 
Cara-cara memasak :
  1. Rebus ayam bersama bawang besar, bawang putih, cili api, serai, lengkuas bersama air rebusan ayam secukupnya
  2. Apabila kuah mendidih dan ayam mulai empuk, tambahkan dengan sotong dan udang. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya
  3. Masukkan brokoli, putik jagung, lobak dan kubis bunga
  4. Apabila sayuran agak layu masukkan cendawan tiram dan tomato
  5. Masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa
  6. Biarkan seketika diatas api. Padam api dan tabur hirisan daun ketumbar
  7. Siap
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Tom Yam Putih Campur Thailand made"

Post a Comment