Bahan-bahan nya :
- Dada ayam - Potong dadu
- 5 batang serai - dititik
- 3 biji bawang besar - dipotong 8
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 Setengah inci lengkuas - diketuk
- Cili padi - dititik
- Jus limau nipis
- 5 helai daun limau purut - disiat
- 1 liter air rebusan ayam
- Sotong basah
- Udang basah
- 2 paket cendawan tiram - disiat
- 1 paket putik jagung - Dipotong
- 1 batang lobak merah - dipotong
- 1 genggam brokoli - dipotong
- 1 genggam bunga kobis - dipotong
- 2 biji tomato saiz besar - belah 4
- Daun ketumbar - dihiris
- Garam
- Gula
- Rebus ayam bersama bawang besar, bawang putih, cili api, serai, lengkuas bersama air rebusan ayam secukupnya
- Apabila kuah mendidih dan ayam mulai empuk, tambahkan dengan sotong dan udang. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya
- Masukkan brokoli, putik jagung, lobak dan kubis bunga
- Apabila sayuran agak layu masukkan cendawan tiram dan tomato
- Masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa
- Biarkan seketika diatas api. Padam api dan tabur hirisan daun ketumbar
- Siap
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.
0 Response to "Resepi Tom Yam Putih Campur Thailand made"
Post a Comment