Resepi Kuih Bombay @ Kuih Bakar

Tak ramai yang boleh buat kuih ini dengan jaya nya. Bukan kerana susah tetapi bahan nya tidak kena tepat. Resepi huih bombay yang kami kongsi kan ini tekstur die besarang dan tidak la terlalu padat macam orang jual tu.


Resepi ini adalah untuk satu adunan bunga.

Bahan-bahan nya :
  1. 3 biji telor
  2. 2  cawan gula
  3. 250 gram tepung gandum
  4. 2 setengah cawan santan
  5. Sedikit pewarna hijau
  6. 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
  7. 1 sudu kecil garam
  8. 1 sudu pati pandan
  9. 1 packet bijan
Cara-cara nya :
  1. Pukul telor dan gula hingga sedikit kembang
  2. Masukkan tepung dan kacau sehingga rata
  3. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan kacau rata. 
  4. Adunan jangan terlalu cair. Letakkan garam, serbuk kulit kayu manis, pati pandan dan sedikit pewarna hijau
  5. Panaskan oven selama 10 minit
  6. Panaskan acuan kuih di atas dapur dan letakkan sedikit minyak masak
  7. Apabila panas curahkan adunan ke dalam acuan. Kecilkan api dan tutup bahagian atas dengan tudung periuk
  8. Selepas 3 minit taburkan bijan di atasnya. Masak selama 3 minit lagi 
  9. Selepas itu masukkan ke dalam oven supaya bahagian atas kuih itu masak
  10. Setelah masak boleh keluar dan hidangkan panas
Sedap dibuat hidangan petang-petang. Selamat mencuba

Sumber - http://sweetiesaqi.blogspot.my

0 Response to "Resepi Kuih Bombay @ Kuih Bakar"

Post a Comment