Ramadan bakal menjelma , jom kita intai resepi kuih yang senang untuk kita boleh buat sendiri dengan kuatiti yang banyak dan boleh kongsikan bersama jiran tetangga.
Bahagian bawah: (Manis)
- 100 gram Tepung Jagung
- 850 ml Air Pandan (beberapa helai daun pandan dan dikisar)
- 400 gram Gula pasir
- 5 biji Sengkuang Cina dikupas dipotong dadu
- Sedikit pewarna hijau
Cara-caranya
- Satukan semua bahan di atas, dikacau atas api ynag sederhana hingga menjadi pekat dan likat.
- Dituang dalam acuan setengah setengah.
Bahagian atas: (Masin/Lemak)
- 100 gram Tepung Jagung
- 2 biji Kelapa (jadikan 1520 ml Santan pekat)
- Daun pandan
- Sedikit garam
Cara-caranya
- Satukan semua bahan, masak dan kacau di atas api sehingga menjadi pekat.
- Tuang panas panas ke atas bahagian bawah (hijau) tadi yang sudah sejuk.
- Sudah hilang panas, masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam
- Sedia untuk dimakan.
Kredit Resepi/gambar : maria bentalib
0 Response to "Resepi Kuih Tako Sengkuang Cina"
Post a Comment