Resepi Kuih Tako Sengkuang Cina


Ramadan bakal menjelma , jom kita intai resepi kuih yang senang untuk kita boleh buat sendiri dengan kuatiti yang banyak dan boleh kongsikan bersama jiran tetangga.





Bahagian bawah: (Manis)
  • 100 gram Tepung Jagung
  • 850 ml Air Pandan (beberapa helai daun pandan dan dikisar)
  • 400 gram Gula pasir
  • 5 biji Sengkuang Cina dikupas dipotong dadu
  • Sedikit pewarna hijau
Cara-caranya
  1. Satukan semua bahan di atas, dikacau atas api ynag sederhana hingga menjadi pekat dan likat.
  2. Dituang dalam acuan setengah setengah.





Bahagian atas: (Masin/Lemak)

  • 100 gram Tepung Jagung
  • 2 biji Kelapa (jadikan 1520 ml Santan pekat)
  • Daun pandan
  • Sedikit garam

Cara-caranya
  1. Satukan semua bahan, masak dan kacau di atas api sehingga menjadi pekat.
  2. Tuang panas panas ke atas bahagian bawah (hijau) tadi yang sudah sejuk.
  3. Sudah hilang panas, masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam
  4. Sedia untuk dimakan. 







Kredit Resepi/gambar : maria bentalib 

0 Response to "Resepi Kuih Tako Sengkuang Cina"

Post a Comment