Bahan-bahan
- 1 Kilogram Isi daging kambing serta tulang
- 2 sudu besar Minyak Ghee (Minyak Sapi)
- 2 sudu besar Minyak Masak
- 4 biji Bawang Merah*dikisar
- 1 labu Bawang Putih diketuk
- ½ labu Bawang Putih*dikisar
- 2 inch Halia*dikisar
- 1 batang Kayu Manis
- 3 biji Bunga Lawang
- 5 biji Buah Pelaga
- 3 sudu kecil Serbuk Kunyit
- 2 biji Ubi Kentang
- 1 packet kecil Serbuk Sup Adabi
- 3 sudu besar Rempah Kurma Adabi
- 1 sudu kecil biji Lada Hitam
- Bawang goreng / daun sup/ daun ketumbar
Cara cara untuk menyediakan
- Perapkan tulang dan isi daging kambing dengan serbuk kunyit selama 30minit - 1jam.
- Rebuskan tulang dengan 1 labu bawang putih diketuk. Saya guna periuk high pressure cooker. Pastikan daging benar-benar empuk.
- Di periuk yang lain, Rebuskan kentang. Kemudian kisarkan. Boleh kisar dengan kulit atau kupas.
- Panaskan periuk, masukkan minyak ghee & minyak masak
- Tumiskan buah pelaga, kayu manis & bunga lawang sehingga naik bau
- Masukkan bahan yang dikisar, bawang merah, bawang putih,halia . Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan dan Tumiskan sekali rempah sup serta rempah kurma
- Kemudian masukkan air tulang dan isi daging kambing.
- Renehkan sehingga menggelegak, kemudian masukkan kentang dan lada hitam
- Perasakan garam dan taburkan bawang goreng serta daun sup / daun ketumbar
- Siap. Boleh di hidang dengan roti atau nasi panas.
Tips : Untuk kesedapan yang berganda :- Buat sos kicap pedas & potong limau nipis.
Kredit Resepi dan Gambar : Bunga Lavender
0 Response to "Resepi Sup Kambing yang betul -betul Sur punya"
Post a Comment