RESEPI KUEY TEOW KUNGFU



Bahan A:
1. 500 gm kuey teow
2. 5 biji telur [ dipukul]3. sedikit tepung jagung4. minyak utk goreng kuey teow

Bahan B:
1. 100 gm udang basah [buangkan kulit]2. 150 gm ayam [dihiris]3. 1 biji panjang fish cake [potong nipis]4. 3 ulas bawang putih [dicincang]5. 100 gm brokoli [dipotong]6.100 gm bunga kobis [dipotong]7. 100 gm carrot [potong kecil dan panjang]8. 5 tangkai baby corn9. 3 sudu besar minyak utk menumis10. 2 s/b tepung jagung ]11. 1 cawan air  bancuhkan12. 1 cawan air rebusan ayam- saya guna 1 kiub ayam dan bancuh bersama 1 cwn air13. 2 s/b sos tiram14. 1 s/b lada sulah15. garam dan sedikit gula

Cara-Cara:

Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
** Saya pkl telur dan gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng kuey teow sehingga agak garing, terbalikkan dan angkat...ketepikan.
Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

0 Response to "RESEPI KUEY TEOW KUNGFU"

Post a Comment