Bahan-bahan nya :
- 1kg daging tetel
- 15 ke 20 tangkai cili kering - dikisar halus
- Bawang merah kecil 4 biji - dikisar halus
- Bawang putih 5 ulas - dikisar halus
- Halia 1 inci - dikisar halus
- Lengkuas 1 inci - dikisar halus
- Kunyit hidup 1 inci - dikisar halus
- Belacan 1 inci - dikisar halus
- 1 sudu kecil lada hitam - dikisar halus
- 1 sudu kecil jintan manis - dikisar halus
- 1 sudu kecil jintan putih - dikisar halus
- 1 mangkuk air asam jawa
- Gula melaka
- Garam
- Daun limau purut - buang tulang tengah
- 3 batang serai ketuk
Cara-cara nya :
- Rendam dalam air panas cili kering, jintan & lada hitam
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang di kisar halus sampai garing
- Masukkan daging tetel. Masak sampai keluar air daging
- Masukkan air asam jawa, serai yang diketuk dan daun limau purut
- Rasakan dengan garam dan gula melaka
- Masak sampai daging empuk
- Padam kan api, lepas tu apa lagi
- Hidang kan !
Selamat mencuba. Kredit resepi ini kepada zaimah zakaria via masak apa hari ni
0 Response to "Resepi Asam Pedas Daging Tetel"
Post a Comment