Resepi Asam Pedas Daging Tetel

Lame tak share resepi asam pedas. Last resepi asam pedas yang kami share asam pedas ikan pari . So, harini kami ingin kongsikan bagaimana untuk menyediakan atau memasak asam pedas daging tetel.


Bahan-bahan nya :

  1. 1kg daging tetel
  2. 15 ke 20 tangkai cili kering - dikisar halus
  3. Bawang merah kecil 4 biji - dikisar halus
  4. Bawang putih 5 ulas - dikisar halus
  5. Halia 1 inci - dikisar halus
  6. Lengkuas 1 inci - dikisar halus
  7. Kunyit hidup 1 inci - dikisar halus
  8. Belacan 1 inci - dikisar halus
  9. 1 sudu kecil lada hitam - dikisar halus
  10. 1 sudu kecil jintan manis - dikisar halus
  11. 1 sudu kecil jintan putih - dikisar halus
  12. 1 mangkuk air asam jawa
  13. Gula melaka
  14. Garam 
  15. Daun limau purut - buang tulang tengah
  16. 3 batang serai ketuk

Cara-cara nya :

  1. Rendam dalam air panas cili kering, jintan & lada hitam 
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang di kisar halus sampai garing
  3. Masukkan daging tetel. Masak sampai keluar air daging
  4. Masukkan air asam jawa, serai yang diketuk dan daun limau purut
  5. Rasakan dengan garam dan gula melaka
  6. Masak sampai daging empuk
  7. Padam kan api, lepas tu apa lagi
  8. Hidang kan !

Selamat mencuba. Kredit resepi ini kepada zaimah zakaria via masak apa hari ni

0 Response to "Resepi Asam Pedas Daging Tetel"

Post a Comment