Bahan-bahan nya ialah :
- 4 ke 6 ekor Ikan kembong - ambil isi ikan sahaja
- 2 cawan kelapa parut putih
- 4 ulas bawang merah - dicincang halus
- 3 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 ulas halia - dicincang halus
- 3 ke 5 biji cili padi - ditumbuk lumat
- Daun kunyit - dihiris halus
- Garam
- Gula
- Setengah kiub Pati ikan bilis
- Daun Pisang
- Kisarkan isi ikan bersama bawang merah, bawang putih & halia
- Kemudian gaulkan dengan sebati, kesemua bahan-bahan yang dikisar tadi bersama kepala parut, cili padi, garam, gula, pati ikan bilis serta daun kunyit
- Masukkan adunan sata kedalam corong daun pisang
- Kemudian bakar sehingga masak - 15 minit ke 20 minit bergantung kepada api
4 step je secara keseluruhan. Senang je kan nak buat sata ni. Boleh je guna ikan lain, tapi ikan kembong sedap sikit. Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Sata Ikan Kembong senang"
Post a Comment