Gambar Google |
- Sebiji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji telur ayam
- Sebungkus roti Gardenia
- 3 batang sosej Ayamas - kalau ada
- 1 tin sardin Ayam Brand
- 2 sudu gula
- Madu - kalau ada
- Sos Cili Thai
- Sedikit minyak masak
- Garam secukup rasa
- 3 ke 5 biji cili padi - kalau nak pedas
Cara-cara nya :
- Cara masak sardin
- Lenyek atau gelekkan roti Gardenia satu persatu sehingga nipis dengan menggunakan gelas silinder kaca di atas papan pemotong sayur
- Potong dadu bawang putih dan bawang besar
- Sosej dipotong nipis
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Selepas itu masukkan bawang putih dan bawang besar
- Masukkan tiga sudu Cili Thai ke dalam kuali. Tumis selama 2 minit dengan nyalaan api sederhana
- Masukkan sardin Ayam Brand ke dalam kuali. Cincang sardin tersebut dengan menggunakan senduk kuali. Masukkan cili padi (jika ingin pedas) dan garam secukup rasa
- Kacau selama 3 minit. Kemudian masukkan 2 sudu besar gula atau madu ke dalam masakan tersebut
- Kacau sehingga sebati dan hampir kering
- Kemudian, masukkan semua sardin tadi ke dalam pinggan
- Langkah yang seterus nya, pecahkan telur ke dalam mangkuk dan dikacau sehingga sebati (berbuih)
- Ambil sekeping roti yang telah dilenyek tadi, sapu telur di atas roti. Lipat kan roti - Pastikan inti sardin tidak terkeluar dihujung roti
- Setelah Siap lipat semua roti sardin, panaskan kuali dengan secawan minyak masak
- Celurkan atau lumurkan keseluruhan roti sardin ke dalam mangkuk telur tadi
- Kemudian masukkan roti ke dalam kuali dan digoreng dengan nyalaan api sederhana
- Roti hendaklah sentiasa dibalikkan supaya tidak hangus
- Tos kan minyak dan hidang.
- Siap
Selamat mencuba. Jangan lupa like FB page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Roti Sardin Goreng Rangup & Lazat"
Post a Comment