Resepi Char Kuey Teow Kaw punye


Kepada yang berminat dengan kuey teow mesti terliur dengan gambar di atas kan? . Jangan risau, anda boleh masak dengan sendiri nye selepas membaca resepi yang kami share kan di bawah:

Bahan-bahan yang perlu di sediakan:-
1. Udang
2. Kuey teow sebungkus3. Bawang putih 4 ulas4. Cili blender 3 sudu besar5. Kicap manis 6 sudu kecil6. Sos tiram 6sb7. Kiub pati ayam nur 18. Taugeh9. Kucai10. Telur 3 biji11. Garam 1 sudu kecil12. Gula 1 sudu besar

Cara-cara
1. Rebus udang . Dah masak toskan . Asingkan kepala dan kulit udang .
2 . Blender kepala dan kulit udang bersama air rebusan udang .
3. Tapis air rebusan udang .
4. Masukkan air paste yang direbus dan tapis td kedalam periuk. Masukkan bawang putih , kicap , sos tiram kiub ayam garam dan gula. Rebus sehingga paste sebati . Ketepikan.
5. Tumis cili blender sehingga garing . Masukkan air rebusan tadi . Agak mendidih masukkan udang tauge kucai kewtiaw . Kacau rata .
6. Masukkan telur . Sudah sebati tutup api .

7. Dan siap!!

Senang bukan. Selamat mencuba!

0 Response to "Resepi Char Kuey Teow Kaw punye"

Post a Comment