Resepi kari Ayam yang umph

Kari ayam sangat sinonim dalam Malaysia ni. Pergi la mane kedai makan pon, mesti ade lauk kari ayam. Mengapa yer?

Mungkin majoriti rakyat malaysia suka lauk kari ayam. So, without further a due arini kite share cara nak buat lauk kari ayam. 

Bahan-bahan mentah :
1. 1/2 ekor ayam(basuh potong ikut suka)
2. 1 biji kelapa(kisar dengan 3 1/2 cawan air..perah..tapis amik santannya)
3. 5-6 biji kentang(potong ikut suka)
4. 1 pcs kulit kayu manis
5. 4-5 pcs bunga lawang
6. 1 1/2 senduk minyak masak(kalo senduk tu kecik jadikan 2 senduk minyak yer..minyak xleh kurang 7. nanti rempah x elok masak)
7. 1 biji bawang besar (hiris)
8. 5 ulas bawang putih (hiris)
9. Sedikit halia(hiris)

Bahan-bahan untuk kuah : 
1. 2 paket kecil rempah kari Baba's @ 4 sdb rempah kari
2. 1 sdb serbuk cili
3. 1 keping asam keping(kalo asamnya kecik buh lg setengah keping)
4. 1 sdt gula
5. 1 sdb garam
6. 3 tangkai daun kari
7. Sedikit bahan perasa
8. 1 1/2 cawan air
(satukan semua bahan kuah hingga sebati)

Cara-caranya pula :
1. Panaskan minyak..tumis bunga lawang..kayu manis...bawang besar..halia dan bwg putih sampai naik bau.
2. Masukkan bahan pes..sentiasa kacau jgn sampai hangit yer 😁(tumis sampai betoi2naik minyak)..rempah kena masak elok.
3. bila dah naik minyak dan warna rempah dah berubah masukkan santan..guna api sederhana..apabila dah naik wap dan kuah mula mendidih..masukkan ayam dan kentang.
4. Sentiasa kacau hingga kuah mendidih..bila dah mendidih ganas..ayam dan kentang pun dah lembut..sesuaikan rasa.
5. Sudah pun boleh dihidangkan
(jika kuah agak pekat bolehlah tambah 1 cawan air)

0 Response to "Resepi kari Ayam yang umph"

Post a Comment