Asam laksa Chinese style memang popular di Penang. Ramai yang menggemari nya. Mari kami ingin kongsi kan on how to make Sour Laksa Chinese Style. Haa, speaking pulak sekejap.
Step :
1. Rebus laksa 1 bungkus & toskan
Bahan Utama :
1. 1kilo Ikan kembong /sardin
2. 1 tin kecil sardin(tk letak pun)
Bahan Kisar:
2. 1 tin kecil sardin(tk letak pun)
Bahan Kisar:
1. 2 inci belacan melaka warna merah
2. 2 labu bawang besar
3. 1 jari telunjuk kunyit hidup
4. 5 biji cili padi(suka pedas boleh letak lbh cikit)
5. 1/2 ibu jari lengkuas
Lain lain:
1. 4tangkai daun kesum
2. 6 kpg asam keping(nk masam letak lbh)
3. 2 bunga kantan - belah
4. 3 serai - titik
5. 1 senduk cili giling
6. Sikit air asam jawa
7. 1/2 dr sebelah nenas masak - blend & masuk dalam kuah
2. 6 kpg asam keping(nk masam letak lbh)
3. 2 bunga kantan - belah
4. 3 serai - titik
5. 1 senduk cili giling
6. Sikit air asam jawa
7. 1/2 dr sebelah nenas masak - blend & masuk dalam kuah
Hirisan/Hiasan:
1. Timun,
2. daun pudina,
3. bawang besar,
4. cili merah/padi,
5. salad,
6. daun kantan & telor rebus
7. 2 kg ikan dicuci bersih dan di rebus, angkat dan disiakkan isinya. Tapis air rebusan diguna utk buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yg dilenyet.Masak dengan api perlahan. Masukkan gula dan garam.
2. daun pudina,
3. bawang besar,
4. cili merah/padi,
5. salad,
6. daun kantan & telor rebus
7. 2 kg ikan dicuci bersih dan di rebus, angkat dan disiakkan isinya. Tapis air rebusan diguna utk buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yg dilenyet.Masak dengan api perlahan. Masukkan gula dan garam.
Nota:
Gula mestilah banyak sehingga terasa seperti manis manis buah.
Gula mestilah banyak sehingga terasa seperti manis manis buah.
P/s: Boleh letak otak udang klu nk..
Resepi : shida ida
0 Response to "Resepi Asam Laksa Chinese Style "
Post a Comment