Gambar google |
Bahan-bahan rempah :
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 3 biji bawang besar
- 15 ulas bawang putih
- 2 inci hirisan halia
- 2 sudu kecil garam
- 3 biji buah pelaga
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar marjerin - untuk disapu di ayam setelah dimasak
- 2 ikat daun pudina
- 2 biji buah lemon
- 1 cawan susu cair
- 2 ikat daun ketumbar
- sedikit pewarna merah
Cara membuat bahan perapan :
- Campurkan kesemua bahan-bahan rempah ratus ke dalam mesin pengisar
- Perah satu biji lemon ke dalamnya. Kemudian masukkan tairu atau plain yogurt
- Kisar bahan-bahan tersebut hingga sebati
- Kemudian lumurkan bahan perapan pada ayam hingga sekata
- Perapkan ayam didalam beg kedap udara. Hal ini bertujuan untuk mendapatkan rasa dan aroma yang lebih kuat ke dalam ayam
- Perap selama 5 jam. Saya perap semalaman
- Bakar di dalam oven bersuhu 170C selama 1 jam.
- Siap, boleh la disapu dengan marjerin
Selamat mencuba ye semua.
0 Response to "Resepi Ayam Tandoori Pakistan"
Post a Comment