Resepi Ayam Tandoori Pakistan

Siapa cakap ayam tandoori boleh dibuat dengan tembikar masak kat kedai mamak je. Meh kami ingin kongsikan bagaimana untuk membuat ayam tandoori menggunakan perkakasan dapur rumah kita je.

Gambar google
Bahan-bahan rempah :
  1. 1 sudu besar serbuk cili
  2. 1 sudu besar serbuk kunyit
  3. 1 sudu besar serbuk lada sulah
  4. 1 sudu besar serbuk ketumbar
  5. 1 sudu besar serbuk jintan manis
  6. 1 sudu besar serbuk jintan putih
  7. 3 biji bawang besar
  8. 15 ulas bawang putih
  9. 2 inci hirisan halia
  10. 2 sudu kecil garam
  11. 3 biji buah pelaga
  12. 2 sudu besar sos tiram
  13. 2 sudu besar marjerin - untuk disapu di ayam setelah dimasak
  14. 2 ikat daun pudina
  15. 2 biji buah lemon
  16. 1 cawan susu cair
  17. 2 ikat daun ketumbar
  18. sedikit pewarna merah
Cara membuat bahan perapan :
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan rempah ratus ke dalam mesin pengisar
  2. Perah satu biji lemon ke dalamnya. Kemudian masukkan tairu atau plain yogurt
  3. Kisar bahan-bahan tersebut hingga sebati
  4. Kemudian lumurkan bahan perapan  pada ayam hingga sekata
  5. Perapkan ayam didalam beg kedap udara. Hal ini bertujuan untuk mendapatkan rasa dan aroma yang lebih kuat ke dalam ayam
  6. Perap selama 5 jam. Saya perap semalaman
  7. Bakar di dalam oven bersuhu 170C selama 1 jam. 
  8. Siap, boleh la disapu dengan marjerin
Selamat mencuba ye semua.

0 Response to "Resepi Ayam Tandoori Pakistan"

Post a Comment