Resepi Bulgogi Daging

Resepi masakan Korea yang seterus nya ialah bulgogi daging.

Gambar google

Bahan-bahan nya :

  1. 350 gram daging lembu daging pinggang atau prime beef lain (sedikit lemak dan urat), dihiris nipis yang mungkin
  2. Perapan :
    1. 2 sudu makan kicap
    2. 3 sudu makan air
    3. 2 sudu makan gula pasir
    4. 1 sudu makan madu
    5. Setengah sudu makan minyak bijan
    6. 1 sudu makan bijan sangrai / panggang
    7. 1 batang daun bawang, rajang halus
    8. 3 ulas bawang putih, dicincang halus
    9. 1 sudu teh lada hitam
    10. Setengah sudu teh kaldu bubuk (opitional)
Cara-cara membuat nya :

  1. Hiris daging se nipis yang mungkin
  2. Masukkan semua bahan perapan dalam mangkuk dan kacau bagi rata
  3. Masukkan hirisan daging tadi kedalam campuran perapan dan di kacau rata semua perapan keatas daging
  4. Tutup mangkuk daging dengan plastik dan biar kan perapan sekurang-kurang nya 2 jam bersama daging dalam freezer
  5. Dengan mengunakan kuali leper, masakkan daging tadi sehingga daging tu "well done"
  6. Padam kan api kemudian taburkan bijan dan daun bawang
  7. Siap untuk dihidang
Selamat mencuba yer.

0 Response to "Resepi Bulgogi Daging"

Post a Comment