Gambar google |
Bahan-bahan nya :
- 350 gram daging lembu daging pinggang atau prime beef lain (sedikit lemak dan urat), dihiris nipis yang mungkin
- Perapan :
- 2 sudu makan kicap
- 3 sudu makan air
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 sudu makan madu
- Setengah sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan bijan sangrai / panggang
- 1 batang daun bawang, rajang halus
- 3 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1 sudu teh lada hitam
- Setengah sudu teh kaldu bubuk (opitional)
Cara-cara membuat nya :
- Hiris daging se nipis yang mungkin
- Masukkan semua bahan perapan dalam mangkuk dan kacau bagi rata
- Masukkan hirisan daging tadi kedalam campuran perapan dan di kacau rata semua perapan keatas daging
- Tutup mangkuk daging dengan plastik dan biar kan perapan sekurang-kurang nya 2 jam bersama daging dalam freezer
- Dengan mengunakan kuali leper, masakkan daging tadi sehingga daging tu "well done"
- Padam kan api kemudian taburkan bijan dan daun bawang
- Siap untuk dihidang
Selamat mencuba yer.
0 Response to "Resepi Bulgogi Daging"
Post a Comment