Gambar carian google |
Bahan-bahan nya :
- 600 gram mie basah
- 100 gram daging lembu
- 2 biji bawang bombai
- Separuh buah Zukini
- 2 biji kentang
- 1 sudu besar gula pasir
- 4 sudu besar air sagu
- 2 gelas air
- 7 sudu besar minyak
- 6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang - ada dijual di Jaya Grocer
Cara membuat sos jjajangmyun :
- Sos jjajangmyun dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, Zukini dan daging merah atau makanan laut.
- Ketika memasak sos biasanya ditambah cornstarch (sejenis pati yang diperbuat daripada tepung jagung) agar sos jadi kental.
- Pes kacang soya (chunjang) dibuat dari kacang soya yang dipanggang (dibakar).
- Oleh kerana itu, jajang mengandung arti sos yang digoreng walau sebenarnya sos dimasak dengan cara direbus.
Cara-cara membuat jjajangmyun :
- Potong daging
- Potong dadu bawang bombai, kentang, dan Zukini
- Goreng sos Jajangmyeon dengan 6 sudu besar minyak
- Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombai
- Kemudian masukkan daging lembu, Zukini, dan kentang
- Setelah bahan-bahan itu kelihatan masak masukkan sos yang sudah digoreng
- Kacau supaya sama rata lalu tuangkan air sagu
- Setelah dididihkan selama 5 minit mati kan api dapur
- Rebuslah mee dan tos kan air
- Sediakan mee dalam mangkuk
- Tuang la kuah/sos jjajangmyun keatas nya
- hidang kan
- Siap
0 Response to "Resepi Korean Jajangmyun"
Post a Comment