Gambar Google |
- 500gram Sticky Rice Sticks Cake - boleh beli di Jaya Grocer atau market Korea
- 1 Bawang - hiris
- 3 Bawang hijau - potong panjang
- 1 paket daripada Shimeji Cendawan - 200gram
- 3 cawan air
- 1 paket Dashi - ikan bilis dan kelp
- 3 Sudu besar gochujang - Korean hot pepper paste
- 1 sudu besar cili flakes
- 1 sudu besar Corn Syrup - atau gula
- 1 sudu besar sos soya - kicap
- 3 sudu besar madu
- 200 gram Mozzarella Cheese
Cara-Cara menyedikan nya :
- Rebus air dalam periuk, tambah Dashi, gochujang dan Chili Flakes
- Masukkan Rice Cake, bawang, bawang hijau, corn syrup, kicap, madu. Kacau perlahan-lahan selama 5 minit
- Masukkan Shimeji, dan kacau sehingga 10 minit, atau sehingga sos pekat dan melembutkan rice cake
- Panaskan ketuhar kepada 250°C,
- Parut beberapa keju Mozarella di atas tteokbokki, dan dimasukkan ke dalam ketuhar selama 5 – 10 minit, atau hanya sehingga keju cair
- Keluarkan dari ketuhar
- Hidang kan semasa ia masih lagi panas. Sangat Sedap dan Pedas
Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Tteokbokki - Masakan Korea"
Post a Comment