Siapa suka masakan stim. Mari Kita nak kongsi kan cara untuk memasak Ikan Siakap Stim ala-ala Thai PRIK KEE NOO
Gambar hiasan |
Bahan-bahan :
1. 1 ekor ikan siakap sederhana besar
2. 4 ulas bwg putih
3. 1 biji bwg holland
4. 1 kiub pati ayam
5. 5 biji cili padi
6. 2 inci halia
7. 2 batang serai
8. 3 sudu sos ikan
9. 1 cawan jus limau nipis
10. 1 sudu gula
11. Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan
2. 4 ulas bwg putih
3. 1 biji bwg holland
4. 1 kiub pati ayam
5. 5 biji cili padi
6. 2 inci halia
7. 2 batang serai
8. 3 sudu sos ikan
9. 1 cawan jus limau nipis
10. 1 sudu gula
11. Sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau utk hiasan
Cara-cara :
1. Bersihkan ikan. Kelar ikan supaya sos dapat meresap kedalam isi ikan
2. Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau dicampurkan dengan air
3. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan
4. Masukkan ikan ke dalam pengukus
5. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
6. Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan
7. Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak
8. Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah
9. Siap dan boleh dihidang di atas meja makan anda
2. Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau dicampurkan dengan air
3. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan
4. Masukkan ikan ke dalam pengukus
5. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
6. Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan
7. Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak
8. Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah
9. Siap dan boleh dihidang di atas meja makan anda
Terima kasih.
0 Response to "Resepi Ikan Siakap Masak Stim"
Post a Comment