Bahan dapur yang macam sama tapi tidak serupa - Part 2

Post kali ini kita buat sambungan kepada post sebelum ini yang anda boleh lihat di sini -> Part 1

Plain Flour Vs Superfine Flour
Plain Flour Vs Superfined Flour

  • Plain Flour
    • Lebih dikenali sebagai tepung gandum atau tepung serba guna
    • Hasil campurang dari gandum kasar & halus
    • Sesuai digunakan untuk membuat semua jenis kuih, kek & etc
  • Superfined Flour
    • Lebih dikenali sebagai tepung kek
    • Mengandungi kadar protien yang rendah dan kanji yang tinggi
    • Campuran daripada tepung gandum & tepung jagung
    • sesuai untuk membuat kek
Unsalted Butter Vs Salted Butter

Unsalted Butter Vs Salted Butter
  • Unsalted Butter
    • Mentega tanpa garam
    • kelebihan - tahan lebih lama
  • Salted Butter
    • Mentega ber garam
    • Jangka hayat lebih pendek berbanding mentega tanpa garam
Whipped Cream Vs Fresh Cream
Whipped Cream Vs Fresh Cream
  • Whipped Cream
    • Produk tenusu UHT yang tidak mengandungi gula
    • Tekstur yang tidak stabil bila dipukul
    • Mesti disimpan didalam peti sejuk dan tidak boleh dibekukan
    • Digunakan untuk buat cheesecake, mousse & tiramnisu
  • Fresh Cream 
    • Pekat dan manis berbanding whipped cream
    • Teksture yang lebih stabil dan mudah kembang bila dipukul
    • Simpan dan mesti dibekukan
    • Digunakan untk topping cake & ganache

Caster Vs Icing
Gula Caster Vs Gula Icing
  • Gula Caster
    • Tekstur yang lebih halus berbanding dengan gula pasir & lebih kasar sedikit dari gula icing
    • Sesuai untuk digunakan untuk membuat pastri
  • Gula Icing
    • Gula yang dikisar halus menjadi serbuk
    • sesuai untuk buat meringue, krim, donut & etc

Sampai disini sahaja posting kami untuk kali ini. Harap dapat memberi ilmu baru kepada yang singgah untuk mencari ilmu. 

0 Response to "Bahan dapur yang macam sama tapi tidak serupa - Part 2"

Post a Comment