Post kali ini kita buat sambungan kepada post sebelum ini yang anda boleh lihat di sini ->
Part 1
|
Plain Flour Vs Superfine Flour |
Plain Flour Vs Superfined Flour
- Plain Flour
- Lebih dikenali sebagai tepung gandum atau tepung serba guna
- Hasil campurang dari gandum kasar & halus
- Sesuai digunakan untuk membuat semua jenis kuih, kek & etc
- Superfined Flour
- Lebih dikenali sebagai tepung kek
- Mengandungi kadar protien yang rendah dan kanji yang tinggi
- Campuran daripada tepung gandum & tepung jagung
- sesuai untuk membuat kek
|
Unsalted Butter Vs Salted Butter |
Unsalted Butter Vs Salted Butter
- Unsalted Butter
- Mentega tanpa garam
- kelebihan - tahan lebih lama
- Salted Butter
- Mentega ber garam
- Jangka hayat lebih pendek berbanding mentega tanpa garam
|
Whipped Cream Vs Fresh Cream |
Whipped Cream Vs Fresh Cream
- Whipped Cream
- Produk tenusu UHT yang tidak mengandungi gula
- Tekstur yang tidak stabil bila dipukul
- Mesti disimpan didalam peti sejuk dan tidak boleh dibekukan
- Digunakan untuk buat cheesecake, mousse & tiramnisu
- Fresh Cream
- Pekat dan manis berbanding whipped cream
- Teksture yang lebih stabil dan mudah kembang bila dipukul
- Simpan dan mesti dibekukan
- Digunakan untk topping cake & ganache
|
Caster Vs Icing |
Gula Caster Vs Gula Icing
- Gula Caster
- Tekstur yang lebih halus berbanding dengan gula pasir & lebih kasar sedikit dari gula icing
- Sesuai untuk digunakan untuk membuat pastri
- Gula Icing
- Gula yang dikisar halus menjadi serbuk
- sesuai untuk buat meringue, krim, donut & etc
Sampai disini sahaja posting kami untuk kali ini. Harap dapat memberi ilmu baru kepada yang singgah untuk mencari ilmu.
0 Response to "Bahan dapur yang macam sama tapi tidak serupa - Part 2"
Post a Comment