Resepi Kari Kepala Ikan Penang mari

Kari kepala ikan ni sangat popular di Pulau-Pinang. Jika anda teringin untuk rasa kari kepala ikan ni. Boleh la cuba sendiri sekarang. Resepi kari kepala ikan Special Penang.

Bahan-bahan :
  1. Kepala ikan merah atau jenahak dan beberapa ketul isi ikan
  2. Sedikit halia, bawang putih - di kisar
  3. Bawang merah dimayang halus
  4. Setengah cawan santan atau susu cair
  5. Sedikit biji sawi
  6. 3 tangkai cili merah
  7. 2 tangkai daun kari
  8. Asam jawa secukup rasa
  9. 2 biji tomato - di belah empat
  10. Bendi dan terung bulat 
  11. Tauhu kering
  12. 4 sudu besar rempah Kari Ikan Medina - campur sikit air

Cara-cara nya :
  1. Tumis bawang merah dan kemudian masukkan biji sawi dan daun kari kacau hingga naik bau
  2. Kemudian masukkan halia, bawang putih yang diblend tadi bersama Rempah Kari Medina gaulkan sehingga agak garing - pastikan api kecil
  3. Masukkan bendi, dan terung 
  4. Kemudian tambahkan air asam jawa, masukkan ikan dan santan mengikut citarasa masing-masing
  5. Tambah sedikit air
  6. Masukkan tomato
  7. Setelah mendidih, masukkan tauhu kering
  8. Siap sudah!!
Cuba la, sedap die tak terkata

0 Response to "Resepi Kari Kepala Ikan Penang mari"

Post a Comment