Kari kepala ikan ni sangat popular di Pulau-Pinang. Jika anda teringin untuk rasa kari kepala ikan ni. Boleh la cuba sendiri sekarang. Resepi kari kepala ikan Special Penang.
Bahan-bahan :
- Kepala ikan merah atau jenahak dan beberapa ketul isi ikan
- Sedikit halia, bawang putih - di kisar
- Bawang merah dimayang halus
- Setengah cawan santan atau susu cair
- Sedikit biji sawi
- 3 tangkai cili merah
- 2 tangkai daun kari
- Asam jawa secukup rasa
- 2 biji tomato - di belah empat
- Bendi dan terung bulat
- Tauhu kering
- 4 sudu besar rempah Kari Ikan Medina - campur sikit air
Cara-cara nya :
- Tumis bawang merah dan kemudian masukkan biji sawi dan daun kari kacau hingga naik bau
- Kemudian masukkan halia, bawang putih yang diblend tadi bersama Rempah Kari Medina gaulkan sehingga agak garing - pastikan api kecil
- Masukkan bendi, dan terung
- Kemudian tambahkan air asam jawa, masukkan ikan dan santan mengikut citarasa masing-masing
- Tambah sedikit air
- Masukkan tomato
- Setelah mendidih, masukkan tauhu kering
- Siap sudah!!
Cuba la, sedap die tak terkata
0 Response to "Resepi Kari Kepala Ikan Penang mari"
Post a Comment