Gambar carian google |
- Bahan-Bahan Buat Kulit Karipap
- Tepung gandum 1 kg
- Marjerin
- Air yang dibancuh dengan sedikit garam
- Bahan-bahan inti atau isi karipap
- Rempah kari daging 1 bungkus
- 2 sudu kecil cili kisar
- Ubi keledek 1 biji
- Ubi kentang 2 biji
- Daging ayam yang dicincang halus - boleh pakai daging lembu kalau anda mahu
- 1 labu bawang besar yang dipotong
- Daun bawang
- Garam
- Gula
- Minyak masak
Cara-cara nya ialah :
- Kita buat kulit karipap dahulu
- Masukkan tepung gandum dan marjerin ke dalam bekas - Marjerin tu nak cairkan dulu pun boleh
- Gaul dengan tangan atau senduk sehingga rata - gaul dengan lembut sahaja
- Sambil gaul masukkan air bancuhan garam sedikit demi sedikit
- Gaul dan uli tepung sehingga menjadi doh atau tepung tidak melekat di tangan - tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik
- Kemudian siap dah kulit karipap
- Simpan sementara kulit karipap, fokus buat inti pula
- Panas kan minyak masak dalam kuali
- Tumis bawang besar, cili kisar, rempah kari daging, ayam, garam dan gula secukup rasa
- Kemudian baru masukan ubi keledek dan ubi kentang, gaul sampai rata
- Masukkan sedikit air supaya inti tak terlalu cepat masak
- Gaul dan biarkan seketika
- Bila air dah agak kering, taburkan daun bawang yang dipotong halus
- Siap pon inti karipap
- Ambil kulit karipap yang kita da buat tadi, uli kan doh kulit karipap jadi nipis besar tapak tangan bentuk kan bulat
- Letakkan inti dalam 1 sudu setengah
- Kemudian lipat kan kulit karipap
- Kelim kan kulit karipap tadi supaya inti tidak keluar
- Panas kan minyak masak dalam kuali
- Goreng la karipap yang sudah siap di kelim
- Tos minyak dan hidang kan
Terima kasih dan selamat mencuba. Like Facebook kami di Resepi Malaya Turun-temurun
Tips
- Sebelum kelim, boleh sapu air masak di mulut kulit karipap untuk mengelak karipap terbuka semasa proses menggoreng.
0 Response to "Resepi Karipap yang Gebu & Rangup"
Post a Comment