Resepi Kuih Ketayap Comel dan Sedap

Posting kali ini adalah untuk resepi yang dikongsi kan bersama oleh Resepi memikat keluarga. Resepi yang di beri nama resepi kuih ketayap comel @ kuih ketayap yang di hipster kan. 


Bahan-bahan untuk inti @ isi :
  1. Setengah biji kelapa parut
  2. Suku cawan gula melaka
  3. Suku cawan gula pasir
  4. 2 ke 3 helai daun pandan
  5. Setengah sudu kecil garam

Bahan-bahan untuk kulit :
  1. 2 cawan tepung gandum
    2 cawan santan sederhana cair, anggaran dari 1/3 biji kelapa
  2. 1 biji telur
  3. 4 ke 5 helai daun pandan
  4. 1 sudu kecil garam
  5. 2 ke 3 titik pewarna hijau - untuk buat jadi macam dalam gambar

Cara-cara nya :
  1. Cara untuk inti :
    1. Masukkan kelapa parut, air, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan di dalam kuali
    2. Masak di atas api yg perlahan, kacau sehingga sebati dan sedikit kering
    3. Sejukkan
  2. Cara untuk kulit :
    1. Kisar 1/3 biji kelapa parut bersama daun pandan, dengan anggaran air supaya menghasilkan 2 cawan santan. Perah dan tapis
    2. Bancuh santan bersama tepung gandum, garam, telur dan beberapa titik perwarna, supaya kulit menjadi lebih hijau
    3. Kacau sebati menggunakan whisk dan kemudian tapis supaya tiada ketulan
    4. Bancuhan tepung sepatutnya menjadi sedikit cair
    5. Panaskan kuali yang di griskan dengan sedikit minyak masak
    6. Tuang satu senduk bancuhan tepung dan ratakan dengan memusingkan kuali ke kiri dan ke kanan supaya mendapat bentuk bulat
    7. Ratakan bahagian atas menggunakan sudip jika perlu - Anggran 3-4 minit di atas kuali
    8. Angkat 
  3. kulit yang sudah diangkat, boleh la di isi inti dan kemudian nya digulung
  4. Sudap pon siap
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Kuih Ketayap Comel dan Sedap"

Post a Comment