Posting kali ini adalah untuk resepi yang dikongsi kan bersama oleh Resepi memikat keluarga. Resepi yang di beri nama resepi kuih ketayap comel @ kuih ketayap yang di hipster kan.
Bahan-bahan untuk inti @ isi :
- Setengah biji kelapa parut
- Suku cawan gula melaka
- Suku cawan gula pasir
- 2 ke 3 helai daun pandan
- Setengah sudu kecil garam
Bahan-bahan untuk kulit :
- 2 cawan tepung gandum
2 cawan santan sederhana cair, anggaran dari 1/3 biji kelapa - 1 biji telur
- 4 ke 5 helai daun pandan
- 1 sudu kecil garam
- 2 ke 3 titik pewarna hijau - untuk buat jadi macam dalam gambar
Cara-cara nya :
- Cara untuk inti :
- Masukkan kelapa parut, air, gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan di dalam kuali
- Masak di atas api yg perlahan, kacau sehingga sebati dan sedikit kering
- Sejukkan
- Cara untuk kulit :
- Kisar 1/3 biji kelapa parut bersama daun pandan, dengan anggaran air supaya menghasilkan 2 cawan santan. Perah dan tapis
- Bancuh santan bersama tepung gandum, garam, telur dan beberapa titik perwarna, supaya kulit menjadi lebih hijau
- Kacau sebati menggunakan whisk dan kemudian tapis supaya tiada ketulan
- Bancuhan tepung sepatutnya menjadi sedikit cair
- Panaskan kuali yang di griskan dengan sedikit minyak masak
- Tuang satu senduk bancuhan tepung dan ratakan dengan memusingkan kuali ke kiri dan ke kanan supaya mendapat bentuk bulat
- Ratakan bahagian atas menggunakan sudip jika perlu - Anggran 3-4 minit di atas kuali
- Angkat
- kulit yang sudah diangkat, boleh la di isi inti dan kemudian nya digulung
- Sudap pon siap
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Kuih Ketayap Comel dan Sedap"
Post a Comment