- Lepat Pisang
- Lepat Jagung
- Lepat Ubi
Kami akan kongsikan resepi untuk membuat kuih lepat ubi kayu
BAHAN-bahan nya :
- 1 setengah kg ubi kayu
- 200 gram gula merah
- 16 sudu besar gula
- 2 ke 3 cawan santan
- Daun pisang secukupnya
- Kelapa putih dicampur dgn garam utk inti
Cara-cara nya :
- Mula kan dengan parut ubi kayu
- Lepas tu ambil kain bersih dan perah ubi kayu utk asingkan airnya
- Letak ubi kayu dalam satu bekas dan airnya dlm bekas yg lain
- Biarkan air ubi kayu yang telah diperap selama 5 minit
- Buang airnya dan ambil sagu pada dasar bekas - warna putih melekit
- Campurkan bersama ubi kayu yg telah diperah tadi
- Masak gula merah dan gula pasir bersama sedikit air
- Bila dah didih boleh tapiskan gula tu
- Masukkan air gula merah kedalam bekas berisi ubi kemudian gaul rata
- Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit - jangan masuk kan sekali gus
- Layurkan daun pisang secukupnya
- Sudukan adunan kuih ke atas daun pisang kemudian letak inti kelapa putih dan balut kemas
- panaskan kukusan dan kukus kuih selama 30 minit
- Selepas masak biar kan sejuk dahulu
- Akhir sekali, boleh la dihidangkan
*Kredit kepada - qasehququinnie
0 Response to "Resepi Kuih Lepat Ubi Kayu"
Post a Comment