Bahan-bahan yang diperlu kan :
- Untuk doh Pizza :
- 200 gram @ 2 cawan tepung gandum
- 20 gram @ 2 sudu kecil yis segera
- 3 gram @ setengah sudu kecil garam
- 5 gram @ 1 sudu kecil gula
- 10 gram @ 2 sudu besar minyak sayuran atau minyak zaitun
- Setengah cawan air suam untuk menguli
- Untuk sos Pizza :
- 1 biji bawang besar – Dicincang halus
- 2 ulas bawang putih – Dicincang halus
- 2 biji tomato – Dicincang halus
- 2 sudu besar minyak masak
- 3 sudu besar tomato puri
- 2 sudu besar sos tomato
- 3/4 sudu teh gula
- 1 sudu kecil oregano
- garam & gula
- Untuk Topping Pizza :
- Udang, sosej, daging ayam, daging lembu, tuna/sardin - Ikut selera anda
- Lada benggala hijau atau merah
- Tomato
- Cendawan butang
- Bawang besar & nenas
- Keju mozzarella, chedar atau parmesan - Untuk Pizza
Cara-cara nya :
- Untuk membuat sos Pizza :
- Tumis bawang hingga naik bau
- Masuk bahan-bahan untuk sos Pizza tadi
- Masak sampai agak pekat
- Tutup api & sejukkan seketika
- Untuk membuat doh Pizza :
- Campurkan tepung gandum, Yis, garam, gula dan juga minyak di dalam satu mangkuk
- Gaul rata
- Masukkan air suam sikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekat di tangan
- PERINGATAN : Pastikan Yis yang korang pakai itu aktif
- Lumur doh dengan minyak zaitun atau majerin dan masukkan dalam plastic bersih
- Ramas-ramas doh beberapa minit - lebih kurang 5-10 minit
- Lepas tu keluarkan dari plastic dan masukkan dalam bekas yang telah disapu sedikit minyak
- Tutup bekas dengan plastik cling - Boleh guna kain putih
- Letakkan mangkuk yang berisi doh di dalam tempat yang panas selama 60 minit supaya doh naik sekali ganda - Doh akan memantul kalau kita cucuk cari
- Tumbuk-tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin nya
- Lepas tu rehatkan lagi doh lebih kurang 7 minit
- Minyakkan acuan pizza atau Loyang yang nak diguna.
- Canaikan doh jadi bulan agak-agak dalam 2 cm
- Masukkan doh dalam Loyang dan biarkan ia kembang sikit
- Cucuk-cucukkan adunan doh tadi dengan garfu supaya tak gelembung masa bakar
- Kemudian bolehlah sapu permukaan Doh dengan sos pizza yang dah dimasak tadi dan ditabur dengan cheese
- Tabur topping Pizza dan keju parmesan atau keju chedar - untuk lebih CHEEZY
- Bakar Pizza lebih kurang 25 ke 30 minit pada suhu ketuhar 200 darjah celsius.
- Lepastu tinggal hidangkan dan makan
kalau sedap bagitahu dan invite la kami sekali yer. Terima kasih
0 Response to "Resepi Pizza Homemade yang senang"
Post a Comment