Bahan-bahan yang diperlukan :
- 3 ulas bawang putih
- 2 genggam cili api MERAH
- Setengah cawan cili padi HIJAU
- 2.5 liter air
- Setengah kg gula
- 700 ml jus limau kasturi @ nipis - Ikot korang la
- 2 cawan sos cili
- 4 biji mangga muda - mangga BESAR
- Air dan tepung jagung - Campur kan
- garam
- 1 ikat daun ketumbar - dihiris halus-halus dengan akar nya
Cara-cara nya :
- Bawang putih & cili cili padi blend separuh halus dan campur kan kedua-dua bahan
- Blend mangga dengan sedikit air sampai halus
- Masukkan semua bahan dalam periuk. kecuali air tepung jagung
- Masak dengan api sederhana
- Biarkan mengelegak selama 30minit
- Masukkan garam dan air tepung jagung
- Kepekatan dan kepedasan sos ikut selera masing-masing yer
- Biarkan masak selama 1 jam
- Apabila selepas 1 jam, boleh la tutup api dan tuang sos didalam bekas atau botol yang ada penutup supaya boleh disimpan
**Sos ini boleh disimpan lama tau
0 Response to "Resepi Sos Thai - Manis,Masam & Pedas"
Post a Comment