Gambar bukan mee rebus Mastan Ghani |
- Mee kuning - dicelur
- Setengah kilo daging - dihiris halus
- 4 biji keledek, direbus - dikisar
- 1 cawan tauchu - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 3 biji bawang merah - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- Setengah cawan udang kering - dikisar
- 3 batang serai - dititik
- 1 inci lengkuas - dititik
- 5 sudu makan rempah kari daging
- Garam & gula
- Minyak untuk menumis
- Bahan untuk keropok tepung :-
- Setengah cawan udang kering - dikisar
- 4 sudu tepung gandum
- 3 sudu tepung beras
- Suku sudu serbuk kunyit
- garam
- air secukupnya
Bahan hiasan :
- Tauhu goreng dan dipotong kecil
- Daun sup
- Bawang goreng
- Telur rebus
- Cili hijau
- Taugeh
- Limau nipis
Cara-cara nya :
- Mula sekali kita buat keropok tepung
- Campurkan kesemua bahan-bahan keropok tepung dan gaul sebati
- Panaskan minyak
- sudukkan di tepi kuali mcm nak buat rempeyek, goreng hingga garing, angkat dan toskan
- Ketepikan keropok tepung yang sudah siap
- Kita fokus buat kuah pulak
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
- Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging.
- Masukkan garam & gula secukup rasa
- Kuah sudah siap, kita boleh la hidang
- Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
- Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan bahan hiasan & taburkan keropok tepung yang kita sudah buat di awal langkah tadi
- Ape lagi, makan la step yang ke 15 ni
Selamat mencuba la yer.
0 Response to "Resepi Mee Rebus ala-ala Mastan Ghani"
Post a Comment