Ape kate penggemar murtabak ini cuba resepi ini. Senang je pon nak buat. Resepi murtabak mini menggunakan kulit popia.
Bahan-bahan nya :
- Kulit popia
- 500 gram isi ayam / daging di cincang
- 5 biji kentang di potong dadu
- 3 sudu besar rempah kari
- 1 ulas bawang putih - hiris
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 biji bawang besar di potong dadu
- Hirisan daun sup
- Garam
- Gula
- Minyak masak
Cara-cara nya :
- Cara-cara menyediakan inti/isi murtabak :
- Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris
- Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak
- Masukkan isi ayam/daging dan masukkan kentang
- Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak
- Masak sehingga air hampir kering
- Masukkan sedikit garam dan gula
- Masak hingga betul-betul kering
- Sejukkan dan sedia utk langkah menyediakan murtabak mini
- Cara-cara menyediakan Murtabak mini :
- Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam
- Masukkan bahan-bahan inti ayam dan kentang yang dimasak tadi
- Masukkan daun sup dan bawang
- Kacau hingga sebati
- Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dgn telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya
- Kemudian popia di lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
- Bakar sehingga masak
- Sudah masak, hidang kan la
0 Response to "Resepi Murtabak Mini "
Post a Comment