Resepi Murtabak Mini

Ramai yang menggemari murtabak ni. Ini boleh di bukti kan dengan betapa ramai peniaga murtabak di pasar malam & bazzar ramadhan dapat menarik pelanggan. Stall mereka mesti ramai orang beratur.

Ape kate penggemar murtabak ini cuba resepi ini. Senang je pon nak buat. Resepi murtabak mini menggunakan kulit popia.

Bahan-bahan nya :
  1. Kulit popia
  2. 500 gram isi ayam / daging di cincang
  3. 5 biji kentang di potong dadu
  4. 3 sudu besar rempah kari
  5. 1 ulas bawang putih - hiris
  6. 1 biji bawang besar - hiris
  7. 2 biji bawang besar di potong dadu
  8. Hirisan daun sup
  9. Garam
  10. Gula
  11. Minyak masak 
Cara-cara nya :
  1. Cara-cara menyediakan inti/isi murtabak :
    1. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris
    2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak
    3. Masukkan isi ayam/daging dan masukkan kentang 
    4. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak
    5. Masak sehingga air hampir kering 
    6. Masukkan sedikit garam dan gula
    7. Masak hingga betul-betul kering 
    8. Sejukkan dan sedia utk langkah menyediakan murtabak mini
  2. Cara-cara menyediakan Murtabak mini :
    1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam 
    2. Masukkan bahan-bahan inti ayam dan kentang yang dimasak tadi
    3. Masukkan daun sup dan bawang
    4. Kacau hingga sebati
    5. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dgn telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya
    6. Kemudian popia di lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
    7. Bakar sehingga masak
    8. Sudah masak, hidang kan la
Selamat mencuba la ya. 

0 Response to "Resepi Murtabak Mini "

Post a Comment