Resepi Roti Golok

Sape penah dengar Roti Golok?. Roti ni tular kot. Mesti la semua orang pernah dengar. Jom kita buat roti golok.

Bahan 1 :
  1. 1 Cawan air suam
  2. 1 Sudu besar susu pekat
  3. 4 Sudu besar gula
  4. 3 Sudu besar yis

Bahan 2 :
  1. 4 cawan tepung roti atau tepung high protein
  2. 1 sudu kecil bun softoner
  3. 2 sudu besar mentega
  4. 1 biji telur
  5. 1 sudu besar susu tepung(tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)

Cara-cara nya :
  1. Bancuh bahan 1 dan biarkan sampai ia kembang @ naik buih
  2. Ramas-ramas bahan 2 sampai rata
  3. Tuang bahan 1 ke dalam bahan 2 sedikit demi sedikit
  4. Uli sampai elastik dan tidak melekat di tangan
  5. Kalau dah cukup elastik rehatkan doh selama setengah jam ke 40 minit
  6. Timbang doh 20 gram setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti
  7. Buat memanjang dan pintal-pintal
  8. Susun dlm loyang - Jarak-jarakkan
  9. Rehatkan lagi selama setangah jam atau sampai naik dua kali ganda 
  10. Sementara tu panaskan oven 
  11. Dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing
  12. Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin
  13. Tabur gula kastor atau gula halus
  14. Siap da pon
Macam pakar pastry je bile tengok hasil nya

0 Response to "Resepi Roti Golok "

Post a Comment