Sape penah dengar Roti Golok?. Roti ni tular kot. Mesti la semua orang pernah dengar. Jom kita buat roti golok.
Bahan 1 :
- 1 Cawan air suam
- 1 Sudu besar susu pekat
- 4 Sudu besar gula
- 3 Sudu besar yis
Bahan 2 :
- 4 cawan tepung roti atau tepung high protein
- 1 sudu kecil bun softoner
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu tepung(tak letak pun takpe,kalau letak lagi sedap)
Cara-cara nya :
- Bancuh bahan 1 dan biarkan sampai ia kembang @ naik buih
- Ramas-ramas bahan 2 sampai rata
- Tuang bahan 1 ke dalam bahan 2 sedikit demi sedikit
- Uli sampai elastik dan tidak melekat di tangan
- Kalau dah cukup elastik rehatkan doh selama setengah jam ke 40 minit
- Timbang doh 20 gram setiap satu sebanyak 3 utk sebiji roti
- Buat memanjang dan pintal-pintal
- Susun dlm loyang - Jarak-jarakkan
- Rehatkan lagi selama setangah jam atau sampai naik dua kali ganda
- Sementara tu panaskan oven
- Dibakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing
- Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin
- Tabur gula kastor atau gula halus
- Siap da pon
Macam pakar pastry je bile tengok hasil nya
0 Response to "Resepi Roti Golok "
Post a Comment