Bahan-Bahan :
1. 1 kilo daging batang pinang - dipotong kecil
2. 1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan
3. 1/2 cawan susu cair
4. 1/2 cawan minyak masak
5. 3 s/b planta
6. 1 tin tomato sup Kimball
7. 3 s/b rempah nasi daging
8. Sudu kecil rempah sajira
9. Sedikit gula batu
10. Garam secukup rasa
11. Sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
2. 1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan
3. 1/2 cawan susu cair
4. 1/2 cawan minyak masak
5. 3 s/b planta
6. 1 tin tomato sup Kimball
7. 3 s/b rempah nasi daging
8. Sudu kecil rempah sajira
9. Sedikit gula batu
10. Garam secukup rasa
11. Sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan untuk tumis :
1. 4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
2. Sedikit daun ketumbar
3. 3 helai daun pandan
4. 1 batang serai – diketuk
5. 1 labu bawang besar – dikisar
6. 3 ulas bawang putih – dikisar
7. 1 inci halia – dikisar
8. 3 cawan air
2. Sedikit daun ketumbar
3. 3 helai daun pandan
4. 1 batang serai – diketuk
5. 1 labu bawang besar – dikisar
6. 3 ulas bawang putih – dikisar
7. 1 inci halia – dikisar
8. 3 cawan air
Cara-Cara nya :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
5. Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam.
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
5. Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam.
Bahan untuk air asam : - Blend
1. 4 biji Cili
2. 1 biji Lada Merah Besar
3. 1 ulas Bawang Putih
4. 1 inci Belacan yg di bakar
5. 1 sb sos tomato
6. 1 sb sos cili
7. 1 sb sos ikan
8. 60 ml air asam jawa
9. 1 sk gula
10. Secubit garam
2. 1 biji Lada Merah Besar
3. 1 ulas Bawang Putih
4. 1 inci Belacan yg di bakar
5. 1 sb sos tomato
6. 1 sb sos cili
7. 1 sb sos ikan
8. 60 ml air asam jawa
9. 1 sk gula
10. Secubit garam
Bahan Hiris :- Masukkan
1. Sedikit hirisan bwg merah
2. Sedikit tomato di hiris dadu
3. Daun ketumbar di hiris halus
4. 1 biji cili di hiris bulat
2. Sedikit tomato di hiris dadu
3. Daun ketumbar di hiris halus
4. 1 biji cili di hiris bulat
*Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging
Siap nasi daging anda nanti, jangan la lupe untuk share resepi ni yer. Tq
0 Response to "Resepi Nasi Daging Utara"
Post a Comment