Bahan - bahan nya :
1. 2 ulas bawang putih - hiris
2. 1 biji bawang besar - potong besar
3. 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
4. 2 helai duan pandan diikat
5. 1 batang lobak merah dipotong serong
6. 3 biji ubi kentang didadu2 kecil
7. 1 batang cili merah dan hijau di hiris2
8. 1 tangkai daun sup dipotong kasar2
9. 1 sudu teh serbuk jintan putih
10. 1 sudu teh serbuk kunyit
11. 1/2 sudu teh jintan manis
12. Air Stok daging untuk kuah
13. Garam secukup rasa
14. Minyak untuk menumis
2. 1 biji bawang besar - potong besar
3. 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
4. 2 helai duan pandan diikat
5. 1 batang lobak merah dipotong serong
6. 3 biji ubi kentang didadu2 kecil
7. 1 batang cili merah dan hijau di hiris2
8. 1 tangkai daun sup dipotong kasar2
9. 1 sudu teh serbuk jintan putih
10. 1 sudu teh serbuk kunyit
11. 1/2 sudu teh jintan manis
12. Air Stok daging untuk kuah
13. Garam secukup rasa
14. Minyak untuk menumis
Cara-cara nya :
1. Panaskan minyak di periuk, masukan bahan-bahan seperti halia, bawang besar & putih, cili hiris yang dipotong kasar-kasar.
2. Goreng hingga ia lembut dan wangi. Angkat dan masukan dalan air rebusan daging yang sedang direbus bersama rempah 4 sekawan dan masukan daun pandan yang di ikat.
3. Bila air nya mendidih dan bangkit aroma nya, letakan garam secukup rasa, bersama rempah serbuk.
4. Biarkan daging rebus pelahan-lahan di api yang kecil.
5. Selepas ia mendidih dalam 40 minit 2. Goreng hingga ia lembut dan wangi. Angkat dan masukan dalan air rebusan daging yang sedang direbus bersama rempah 4 sekawan dan masukan daun pandan yang di ikat.
3. Bila air nya mendidih dan bangkit aroma nya, letakan garam secukup rasa, bersama rempah serbuk.
4. Biarkan daging rebus pelahan-lahan di api yang kecil.
6. Letakan lobak merah & ubi kentang di potong dadu7. Biarkan daging masak dan kuah mendidih lagi.
8. Masukan daun sup dan bawang merah goreng.
9. Biarkan ia mendidih di masak pelahan-lahan.
10. Selepas 1 jam mendidih, tututpkan api.
11. Sajikan lah ia
0 Response to "Resepi Sup Daging "
Post a Comment