Kami dah kongsi resepi ayam masak merah kan sebelum ini?. Lauk ayam masak merah la sedap dimakan dengan nasi minyak ni. Jom makan tengah hari harini kita makan 2 resepi yang di kongsi oleh "resepi malaya turun-temurun".
Gambar kredit kpd Umimans |
Bahan-bahan nya :
- 3 cawan beras basmathi
- 3 cawan air
- 1 cawan susu sejat
- Setengah cawan kismis
- 2 helai daun pandan, siat 2 dan simpul
- 1 batang serai
- 1 inci halia di hiris kasar
- 4 ulas bawang merah di hiris
- 2 ulas bawang putih di hiris
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 sudu besar minyak jagung
- Setengah sudu teh garam
- Biji Gajus - Goreng la dulu yer
- Pewarna kuning telur
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum cengkit
- 3 biji pelaga
Cara-cara nya :
- Masukkan minyak sapi dan minyak jangung dalam periuk
- Tumiskan kayu manis, bunga lawang, biji pelaga, daun serai dan daun pandan hingga harum
- Kemudian masukkan bawang hiris, bawang putih dan halia. Masak hingga naik aromanya.
- Selepas itu, masukkan susu cair dan kemudian masukkan air yang secukupnya
- Masukkan kismis serta 1 sudu kecil garam ke dalam bahan tadi dan kemudian kacau rata
- Beras kemudian dimasukkan ke dalam campuran tersebut dan kemudian nasi dibiarkan untuk ditanak
- Selepas nasi sudah masak, letakkan 3-4 titik pewarna kuning telur dan gaul nasi tersebut.
- Tutup semula dan selepas 5 minit, alihkan ke dulang nasi dan taburkan biji gajus di atasnya.
- Sudap pon siap.
Boleh la hidang sekali dengan lauk ayam masak merah
0 Response to "Resepi Nasi Minyak"
Post a Comment