Bahulu cermai ni la yang selalu ada orang jual kat kedai tu. Atau yang selalu kita makan. Gambar dan resepi ade dibawah. Selamat mencuba.
Gambar sebagai hiasan |
1. 10 biji telur
2. 600 gram gula
3. 600 gram tepung
Cara-cara nya :
- Jemur tepung kalau nak dapatkan tekstur bahulu yang ringan dan gebu. Kalau nak cepat bakar tepung dalam oven selama 10 minit sehingga tepung kekuningan kemudian ketepikan
- Buat proses yang sama untuk gula. Jemur atau bakar dalam oven 10 minit kemudian ketepikan
- Dalam bekas yang besar pukul telur sehingga berbuih kemudian masukkan gula. Teruskan memukul sehingga adunan telur tadi bertukar warna menjadi putih.
- Sambil kita pukul telur tu boleh la kita panaskan oven atau pun dapur gas. Suhu yang sesuai untuk membakar kuih bahulu ni adalah lebih kurang 180cc sehingga 200cc.
- Masukkan tepung yang dijemur tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.
- kacau sehingga sebati.
- Masukkan minyak ke dalam acuan kuih bahulu dan masukkan ke dalam oven selama 10 minit. Kemudian buangkan minyak tadi dan acuan tadi sedia untuk digunakan.
- Ambil sesudu adunan dan masukkan ke dalam acuan. Pastikan adunan tidak terlalu penuh
- Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 10 minit.
- Bila dah nampak permukaan kuih tadi agak kekuningan maka bolehlah dikeluarkan.
- Dah siap untuk dimakan.
Senang je kan nak buat bahulu ni. Ape lagi, raya nanti tak payah la beli kat kedai dah. buat sendiri je bahan pon tak banyak guna.
0 Response to "Resepi Kuih Bahulu Tradisional"
Post a Comment