Resepi Pajeri Nenas

Lauk pajeri nenas ni memang sinonim dengan orang Utara semenanjung Malaysia. Dengan rasa nya masam-masam manis berlemak sangat sedap dimakan dengan nasi putih. Kami akan kongsikan kepada anda bagaimana untuk menyediakan lauk pajeri nenas yang sangat sedap.

sumber google

Bahan-bahan nya :

  1. 1 biji nenas saiz kecil
  2. 4 biji bawang merah - hiris kecil
  3. 3 ulas bawang putih - hiris kecil
  4. 1 bungkus rempah kari ikan atau daging
  5. 2 cawan santan
  6. 2 sudu besar kerisik
  7. 1 batang kulit kayu manis
  8. 2 kuntum bunga lawang
  9. 2 kuntum bunga cengkih
  10. beberapa helai daun kari
  11. Minyak masak
  12. gula 

Cara-cara nya :
  1. Hiris kulit nenas terlebih dahulu
  2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang hendak ditumis seperti bawang besar, bawang putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun kari
  3. Kacau hingga kekuningan, kemudian masukkan 2 sudu besar rempah kari ikan atau daging
  4. Masukkan santan dan sedikit air supaya tidak berapa pekat dan rempah tidak terlalu hangus
  5. Gaul sehingga sebati dan mendidih, barulah dimasukkan kerisik
  6. Bolehlah masukkan nenas dan gula
  7. Masakkan sehingga kuahnya agak-agak pekat sedikit dan nenas lembut
  8. Tutup kan api apabila nenas sudah lembut dan kuah sudah kelihatan pekat
  9. Hidangkan 
Senang je. Jom kita cuba

0 Response to "Resepi Pajeri Nenas "

Post a Comment