sumber google |
Bahan-bahan nya :
- 1 biji nenas saiz kecil
- 4 biji bawang merah - hiris kecil
- 3 ulas bawang putih - hiris kecil
- 1 bungkus rempah kari ikan atau daging
- 2 cawan santan
- 2 sudu besar kerisik
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- beberapa helai daun kari
- Minyak masak
- gula
Cara-cara nya :
- Hiris kulit nenas terlebih dahulu
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang hendak ditumis seperti bawang besar, bawang putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun kari
- Kacau hingga kekuningan, kemudian masukkan 2 sudu besar rempah kari ikan atau daging
- Masukkan santan dan sedikit air supaya tidak berapa pekat dan rempah tidak terlalu hangus
- Gaul sehingga sebati dan mendidih, barulah dimasukkan kerisik
- Bolehlah masukkan nenas dan gula
- Masakkan sehingga kuahnya agak-agak pekat sedikit dan nenas lembut
- Tutup kan api apabila nenas sudah lembut dan kuah sudah kelihatan pekat
- Hidangkan
Senang je. Jom kita cuba
0 Response to "Resepi Pajeri Nenas "
Post a Comment