sumber google |
Bahan-bahan nya :
- 1 kg sotong
- Garam
- Kunyit
- Bahan untuk kuah percik
- 4 batang serai - diketuk
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- Halia
- Kunyit hidup
- Cili kering
- Asam keping
- Gula
- Garam
- 1 cawan santan pekat
Cara-cara nya :
- Cuci sotong sampai bersih kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit
- Kukus kan sotong dalam 5 minit sahaja
- Kisar sekali semua bahan 2 sampai 7 - bahan untuk kuah percik
- Tumis serai sampai bau naik
- Bau sudah naik masukkan bahan kisar kemudian pecah minyak, masukkan santan, asam keping, gula & garam
- Masak sampai kuah pekat dengan api yang perlahan
- Celupkan sotong yang dikukus tadi kedalam kuah
- Bakar sotong dengan api besar sambil tuang kuah sikit-sikit atas sotong dan balik-balik kan
- Angkat sotong
- Tuang kuah apabila nak dihidangkan
- Siap dihidangkan
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sotong Percik"
Post a Comment