Bahan-bahan nya :
- 2 cawan tepung gandum
- Suku cawan gula
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur
- 1 setengah cawan susu full cream atau susu cair
- Setengah sudu kecil garam
- Sedikit pewarna kuning
- Sedikit minyak - untuk disapu pada kuali
- Bahan-bahan untuk di tabur :
- kacang tanah yang dikisar - goreng tanpa minyak dan dikisar kasar
- 1 tin jagung krim
- gula pasir
Cara-cara menyediakan nya :
- Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam
- Pukul telur bersama gula sehingga sebati. Masukkan susu dan pewarna kuning. Teruskan kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan ayak dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul
- Perap selama 1 jam
- Panaskan kuali non stick dan ambil tisu atau kain bersih. Lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan
- Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik
- Tabur sedikit gula, jagung dan kacang tanah. Lipat dan angkat apam balik
- Potong dan hidang kan
- Siap
Senang je kan nak buat apam balik homemade ni. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Apam Balik Terbaik"
Post a Comment