Bahan-bahan yang diperlukan :
- 1 ekor ikan sembilang
- 1 biji timun
- 3/4 cawan cili kisar
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 genggam daun kesom
- Setengah inci halia - diketuk
- Setengah cawan jus asam jawa
- Garam
- Gula
- Bahan-bahan tumbuk halus
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 15 biji lada hitam
- Setengah inci kunyit hidup
- Setengah sudu besar udang kering - basauh dan toskan
- Setengah inci belacan - dibakar
Cara-cara penyediaan :
- Ikan sembilang disiang, kerat dan cuci bersih, perap dengan sedikit garam dan perahan jus limau nipis selamat 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Timun dibuang kulit, potong 2 dan belah 6 setiap potongan. Bunga kantan dibelah dua setiap kuntum. Daun kesom dicuci bersih dan toskan
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuh halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Tuang air dan biar mendidih
- Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesom
- Bila mendidih, tuang jus asam jawa, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula
- Masukkan timun tadi dan masak sekejap hingga timun lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api
- Hidangkan segera menggunakan claypot tapi kalau tiada pakai mangkuk biasa pon ok
- Siap
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang semua rasa cukup"
Post a Comment