Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang semua rasa cukup

Entri kali ini masakan asam pedas lagi. Tetapi, menggunakan bahan yang lain sedikit dari sebelum ini. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan asam pedas ikan sembilang ni.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. 1 ekor ikan sembilang 
  2. 1 biji timun 
  3. 3/4 cawan cili kisar
  4. 2 kuntum bunga kantan
  5. 1 genggam daun kesom 
  6. Setengah inci halia - diketuk
  7. Setengah cawan jus asam jawa
  8. Garam 
  9. Gula
  10. Bahan-bahan tumbuk halus
    1. 7 biji bawang merah
    2. 3 ulas bawang putih
    3. 15 biji lada hitam
    4. Setengah inci kunyit hidup
    5. Setengah sudu besar udang kering - basauh dan toskan
    6. Setengah inci belacan - dibakar

Cara-cara penyediaan :

  1. Ikan sembilang disiang, kerat dan cuci bersih, perap dengan sedikit garam dan perahan jus limau nipis selamat 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Timun dibuang kulit, potong 2 dan belah 6 setiap potongan. Bunga kantan dibelah dua setiap kuntum. Daun kesom dicuci bersih dan toskan
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuh halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Tuang air dan biar mendidih
  3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesom
  4. Bila mendidih, tuang jus asam jawa, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula
  5. Masukkan timun tadi dan masak sekejap hingga timun lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api
  6. Hidangkan segera menggunakan claypot tapi kalau tiada pakai mangkuk biasa pon ok
  7. Siap
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang semua rasa cukup"

Post a Comment