Resepi Roti Hokkaido homemade

Siapa rasa teringin nak buat roti hokkaido ni boleh la tengok resepi ni. Resepi nya tak la susah sangat dan tak la senang sangat. Roti Hokkaido ni sangat sesuai dibuat makan pagi atau petang cicah dengan kopi atau kaya. Resepi ini tanpa menggunakan bread mixer.

Sumber Google

Bahan-bahan nya :

  1. 2 cawan tepung roti 
  2. Suku cawan tepung kek
  3. 30 gram telur - 1 biji telur dipukul
  4. Setengah cawan susu segar
  5. 70 ml whipping cream
  6. 3/4 sudu teh garam
  7. 2 setengah sudu besar gula halus
  8. 1 setengah sudu besar susu tepung
  9. 1 setengah sudu teh instant yeast
  10. Setengah sudu teh bread improver
  11. Setengah sudu teh bread softerner

Cara-cara nya :

  1. Satukan tepung roti, tepung kek, susu tepung, bread improver, bread softerner, garam dan gula halus, gaul rata. Buat lubang ditengah-tengah tepung
  2. Satukan susu segar bersama yeast, kacau hingga larut, tuang dalam tepung bersama-sama telur tadi. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah whipping cream dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal. Bulat-bulatkan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik cling. Biar 45 minit hingga doh jadi 2 kali ganda
  3. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian gulung seperti swissroll. Alihkan ke dalam loaf tin yang telah disapu mentega pada dasar dan tepi tin. Tutup dengan kitchen towel dan biar 45 minit - 1 jam
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven
  5. Keluarkan dari tin dan biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong
  6. Siap

Sesuai juga kalau anda nak buat sebagai sandwich. Selamat mencuba

0 Response to "Resepi Roti Hokkaido homemade "

Post a Comment