Sumber Google |
Bahan-bahan nya :
- 2 cawan tepung roti
- Suku cawan tepung kek
- 30 gram telur - 1 biji telur dipukul
- Setengah cawan susu segar
- 70 ml whipping cream
- 3/4 sudu teh garam
- 2 setengah sudu besar gula halus
- 1 setengah sudu besar susu tepung
- 1 setengah sudu teh instant yeast
- Setengah sudu teh bread improver
- Setengah sudu teh bread softerner
Cara-cara nya :
- Satukan tepung roti, tepung kek, susu tepung, bread improver, bread softerner, garam dan gula halus, gaul rata. Buat lubang ditengah-tengah tepung
- Satukan susu segar bersama yeast, kacau hingga larut, tuang dalam tepung bersama-sama telur tadi. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah whipping cream dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal. Bulat-bulatkan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik cling. Biar 45 minit hingga doh jadi 2 kali ganda
- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian gulung seperti swissroll. Alihkan ke dalam loaf tin yang telah disapu mentega pada dasar dan tepi tin. Tutup dengan kitchen towel dan biar 45 minit - 1 jam
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven
- Keluarkan dari tin dan biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong
- Siap
Sesuai juga kalau anda nak buat sebagai sandwich. Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Roti Hokkaido homemade "
Post a Comment