Gambar carian Google |
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 10 ke 12 keping kepak ayam saiz besar
- 2 ulas bawang putih - tumbuk halus
- Setenga inci halia - tumbuk halus
- 1 sudu teh garam
- Tepung kentang
- 1/3 cawan kacang tanah goreng
- 1 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak hingga wangi
- Bahan-bahan untuk sos :
- 1 cawan madu
- 3 ulas bawang putih - dicincang halus
- 3 tangkai cili kering - buang biji, dan hiris memanjang
- 1 sudu besar gula perang
- 1 sudu besar mustard
- 1 sudu teh cuka makan 'JALEN'
- Setengah sudu teh garam
Cara-cara membuatnya :
- Kepak ayam dicuci, kemudian potong 2 setiap 1, cuci dan toskan
- Gaul dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk halus serta garam. Gaul rata dan perap 30 minit. Kemudian salut setiap satu dengan tepung kentang dan di ketepikan
- Panaskan minyak untuk goreng deep fry. Goreng ayam tadi selama 5 minit kemudian angkat dan toskan minyaknya. Panaskan kembali minyak, gunakan api sederhana dan goreng sekali lagi hingga kuning keemasan, balik-balikkan ayam agar masak sekata. Angkat dan toskan
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 3 sudu besar minyak. Tumis bawang putih yang dicincang halus dan juga cili kering, hingga harum
- Masukkan madu, gula perang, cuka makan, mustard dan garam. Kacau rata dan masak hingga berbuih - guna api kecil
- Masukkan ayam goreng tadi dan gaul hingga rata. Tambah kacang tanah dan bijan. Kacau sehingga rata dan boleh matikan api
- Siap~
Sedap dimakan begitu saja atau bersama nasi putih yang masih panas. Selamat mencuba. Annyeong!
*Tips : Annyeong - Hi, Hello atau Bye dalam bahasa Korea. hehe
0 Response to "Resepi Ayam Madu rangup ala-ala Korea"
Post a Comment