Resepi Sambal Udang Masak Tempoyak

Resepi ni sangat mudah. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan sambal udang masak tempoyak


Bahan-bahan nya :

  1. 500 gram udang saiz sederhana, kupas kulitnya, cuci bersih dan toskan
  2. Satu setengah sudu besar tempoyak
  3. 4 papan petai - ambil isi nya
  4. 1 keping asam gelugor
  5. 1/3 sudu kecil serbuk kunyit
  6. 1 batang serai - diketuk
  7. 2 helai daun kunyit - dihiris
  8. Setengah cawan pati santan
  9. Garam dan gula secukup rasa
  10. Setengah cawan air
  11. Minyak untuk menumis
  12. Bahan-bahan kisar halus
    1. 8 biji bawang merah kecil
    2. 2 ulas bawang putih
    3. 5 biji cili merah
    4. 5 - 6 biji cili padi - tak wajib

Cara-cara menyediakan nya :

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai titik hingga harum, masukkan bahan-bahan kisar halus dan serbuk kunyit, kacau rata
  2. Masak hingga naik minyak. Tambah tempoyak, air dan santan. Kacau rata dan biar mendidih, masak dengan api kecil dan kacau selalu
  3. Masukkan isi petai, asam gelugor dan udang, Kacau rata dan masak hingga pekat - tambah garam & gula secukup rasa
  4. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Kacau rata dan masak sekejap
  5. Padam kan api dan boleh la dihidang
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Sambal Udang Masak Tempoyak"

Post a Comment