Bahan-bahan nya :
- 500 gram udang saiz sederhana, kupas kulitnya, cuci bersih dan toskan
- Satu setengah sudu besar tempoyak
- 4 papan petai - ambil isi nya
- 1 keping asam gelugor
- 1/3 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 batang serai - diketuk
- 2 helai daun kunyit - dihiris
- Setengah cawan pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
- Setengah cawan air
- Minyak untuk menumis
- Bahan-bahan kisar halus
- 8 biji bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 5 biji cili merah
- 5 - 6 biji cili padi - tak wajib
Cara-cara menyediakan nya :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai titik hingga harum, masukkan bahan-bahan kisar halus dan serbuk kunyit, kacau rata
- Masak hingga naik minyak. Tambah tempoyak, air dan santan. Kacau rata dan biar mendidih, masak dengan api kecil dan kacau selalu
- Masukkan isi petai, asam gelugor dan udang, Kacau rata dan masak hingga pekat - tambah garam & gula secukup rasa
- Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Kacau rata dan masak sekejap
- Padam kan api dan boleh la dihidang
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sambal Udang Masak Tempoyak"
Post a Comment