Bahan-bahan yang diperlukan :
- 4 keping halia - ditumbuk dan dihiris nipis
- 8 ulas bawang putih - dihiris halus
- 5 ketul ayam - dipotong kecil
- 8 tangkai cili.kering - dipotong kasar
- Dry mushrooms dalam 10 biji - dipotong kasar rendam dalam air panas selama 1 jam
- 5 sudu besar Sos Tiram
- 6 sudu besar Kicap Lemak Manis
- 3 sudu besar Kicap Manis
- Setengah sudu besar Kicap Pekat
- 1 sudu kecil Minyak Bijan
- 4 sudu besar Tepung Jagung bancuh dengan air biasa
- Yee Mee
- Sayur Sawi
- Telur
- Hot Plate
Cara-cara nya :
- Masukan 3 sudu besar minyak masak dan tumis halia dan bawang putih - guna api perlahan dan kacau sampai kekuningan
- Kemudian masukan cili kering dan kacau lagi
- Apabila dah garing masukan ayam dan satu mug air, letakan sedikit garam dan didihkan dalam 5 minit kemudian masukan cendawan kering
- Kemudian masukan semua jenis kicap kita sudah sedia kan
- Kemudian tambah lagi 3 mug air, tunggu sampai mendidih
- Apabila kuah dah mendidih dan ayam telah empuk, masukan bancuhan tepung jagung Tip: buka api pada tahap kepanasan maksimum masukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung. sambil kacau, ini untuk mengelakan tepung tak berketul dan apabila dah sejuk kuah tersebut tak jadi beku
- Kuah telah pon siap
- Proses seterus nya, sediakan hot plate, letakan sedikit kuah baru diletak yee mee, sayur dan telur
- Buka api tahap maksimum, tunggu seketika dalam 3-7 minit
- Padam kan api sudah boleh dihidang kan
- Siap
Senang je bila sudah siap kuah. Jom kita cuba.
0 Response to "Resepi Sizzling Mee yang Mudah & Sedap"
Post a Comment