Bahan-bahan nya :
- 5 ke 10 ekor sotong - dicuci
- 3 sudu besar cili kisar
- 1 helai daun pandan - carik dan simpul
- 1 batang serai - dititik
- 1 biji tomato - hiris nipis
- 1 setengah sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 setengah sudu kecil serbuk jintan putih
- kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- Setengah biji bawang besar - hiris nipis
- Bahan-bahan kisar :
- Setengah biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Bahan-bahan rempah tumis:
- 2 biji bunga lawang
- 1 batang kayu manis
- 3 batang cengkih
- 4 biji buah pelaga
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus dan rempah tumis sehingga naik bau
- Masukkan cili kisar, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan kacau sehingga pecah minyak
- Masukkan pula daun pandan, serai, tomato dan sotong
- Apabila sotong sudah separuh masak, tuang kicap manis bersama sos tiram
- Masak sehingga sotong lembut
- Perasakan dengan garam secukupnya
- Padam kan api, sebelum angkat, tabur hirisan bawang besar dan kacau dalam 2 ke 3 minit
- Baru la boleh dihidang kan
- Siap dah
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sotong Masak Kicap Berempah PADU!"
Post a Comment