Resepi Sotong Masak Kicap Berempah PADU!

Resepi yang kami ingin kongsikan di post kali ini adalah sotong masak kicap berempah. Udah la sudah ada kicap sebagai perasa, ditambah pula dengan rempah. Sangat sedap rasa nya.


Bahan-bahan nya :

  1. 5 ke 10 ekor sotong - dicuci
  2. 3 sudu besar cili kisar
  3. 1 helai daun pandan - carik dan simpul
  4. 1 batang serai - dititik
  5. 1 biji tomato - hiris nipis
  6. 1 setengah sudu kecil serbuk ketumbar
  7. 1 setengah sudu kecil serbuk jintan putih
  8. kicap manis
  9. 1 sudu besar sos tiram
  10. Setengah biji bawang besar - hiris nipis
  11. Bahan-bahan kisar :
    1. Setengah biji bawang besar
    2. 5 ulas bawang merah
    3. 4 ulas bawang putih
    4. 1 inci halia
  12. Bahan-bahan rempah tumis:
    1. 2 biji bunga lawang
    2. 1 batang kayu manis
    3. 3 batang cengkih
    4. 4 biji buah pelaga
Cara-cara nya :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus dan rempah tumis sehingga naik bau
  2. Masukkan cili kisar, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan kacau sehingga pecah minyak
  3. Masukkan pula daun pandan, serai, tomato dan sotong
  4. Apabila sotong sudah separuh masak, tuang kicap manis bersama sos tiram
  5. Masak sehingga sotong lembut
  6. Perasakan dengan garam secukupnya
  7. Padam kan api, sebelum angkat, tabur hirisan bawang besar dan kacau dalam 2 ke 3 minit
  8. Baru la boleh dihidang kan
  9. Siap dah

Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Sotong Masak Kicap Berempah PADU!"

Post a Comment