Resepi Gulai Siput Sedut

Tahukah anda untuk memasak masakan siput sedut ini sangat leceh. Tapi untuk yang meminati masakan yang berasas kan siput sedut, leceh bukan lah alasan untuk anda tidak cuba resepi gulai siput sedut ini. Jom cuba.


Bahan-bahan nya :
  1. 1 kg siput sedut
  2. 1 cekak pucuk ubi
  3. 1 cawan pati santan
  4. 1 liter santan cair
  5. 1 keping asam gelugor
  6. 2 batang serai - dititik
  7. Garam 
  8. Gula
  9. Bahan-bahan kisar halus :
    1. 2 biji bawang besar
    2. 3 ulas bawang putih
    3. 3 biji cili merah
    4. 5 biji cili padi
    5. 1 inci kunyit hidup
    6. Setengah inci belacan

Cara-cara nya :
  1. Siput dicuci hingga bersih, potong sedikit bahagian hujungnya. Letak dalam tapis dan cuci lagi untuk mengasingkan sepihan kulit siput, kemudian toskan
  2. Pucuk ubi diasingkan tangkainya, cuci dan ramas hingga sedikit layu, perah dan toskan
  3. Dalam periuk masukkan bahan kisar halus, serai, asam gelugor, pucuk ubi yang diramas tadi dan siput. Gaul hingga rata dan masak hingg pucuk ubi layu
  4. Tuang santan cair dan masak hingga pucuk ubi lembut, tuang pati santan dan masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Masak sekejap sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api
  5. Siap
Selamat mencuba. Walaupun agak rumit, tapi bila siap anda pasti puas hati.

0 Response to "Resepi Gulai Siput Sedut"

Post a Comment