Bahan-bahan yang diperlukan :
- 400 gram telur ikan mayong
- 1 biji terung ungu bulat
- 1 genggam daun kesom
- 2 kuntum bunga kantan
- Setengah cawan jus asam jawa
- Setengah cawan cili kisar
- 1 sudu teh lada hitam - tumbuk halus
- Garam
- Gula
- Air
- Bahan-bahan kisar halus :
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Setengah inci kunyit hidup
Cara-cara memasak :
- Telur ikan dicuci, kemudian rendam dalam sedikit air yang diperah dengan jus limau kasturi, biarkan 10 minit, cuci kembali dan toskan. Terung bulat dibuang sedikit kulitnya, belah 6 dan rendam. Bunga kantan dibelah dua setiap satu. Ketepikan
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa
- Tuang air, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa, terung, telur ikan, bunga kantan dan daun kesom, kacau perlahan dan biarkan mendidih
- Tambah lada hitam tumbuk, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana hingga terung lembut. Rasa dan jika sempurna boleh matikan api
- Hidangkan
- Siap
Selamat mencuba. Masakan ini sedap dimakan bersama nasi putih dicampur sedikit ulam-ulaman.
0 Response to "Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong Lazat"
Post a Comment