Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong Lazat

Ada yang mengidam telur ikan mayong. Siapa pernah rasa telur ikan mayong dimasak asam pedas. Sedap rasa nya. Jom kita lihat bagaimana untuk menyediakan asam pedas telur ikan mayong ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. 400 gram telur ikan mayong
  2. 1 biji terung ungu bulat
  3. 1 genggam daun kesom
  4. 2 kuntum bunga kantan
  5. Setengah cawan jus asam jawa
  6. Setengah cawan cili kisar
  7. 1 sudu teh lada hitam - tumbuk halus
  8. Garam
  9. Gula
  10. Air
  11. Bahan-bahan kisar halus :
    1. 7 biji bawang merah
    2. 3 ulas bawang putih
    3. 1 inci halia
    4. Setengah inci kunyit hidup

Cara-cara memasak :

  1. Telur ikan dicuci, kemudian rendam dalam sedikit air yang diperah dengan jus limau kasturi, biarkan 10 minit, cuci kembali dan toskan. Terung bulat dibuang sedikit kulitnya, belah 6 dan rendam. Bunga kantan dibelah dua setiap satu. Ketepikan
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa
  3. Tuang air, kacau dan biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa, terung, telur ikan, bunga kantan dan daun kesom, kacau perlahan dan biarkan mendidih
  4. Tambah lada hitam tumbuk, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana hingga terung lembut. Rasa dan jika sempurna boleh matikan api
  5. Hidangkan 
  6. Siap
Selamat mencuba. Masakan ini sedap dimakan bersama nasi putih dicampur sedikit ulam-ulaman. 

0 Response to "Resepi Asam Pedas Telur Ikan Mayong Lazat"

Post a Comment